5 platser att besöka i New York

Ground Zero eller World Trade Center Memorial Plaza och Memorial Museum som det heter, är platsen där World Trade Center en gång stog och planerna är igång med att bygga ett minnesmärke över offren från 11 sept 2001

Området ska fyllas med träd, pooler, vattenfall bland annat. Det kommer även byggas nya byggnader på platsen. Namnen på dom omkomna ska skrivas ut omkring poolerna på platsen.

Enligt planerna så ska museet som planeras kommer att innehålla historier om personerna som omkom i attacken samt områdets historia.

Frihetsgudinnan

Världens kanske mest kända staty, en gåva från Frankrike till USA och invigdes den 28 Oktober 1886 står på Liberty Island i New Yorks hamn.

Statyn är 46 meter hög och placerad på en 47 meter hög sockel vilket gör att den blir ca 93 meter hög. Frihetsgudinnan som i över 100 år har välkomnat immigranter och besökare är en symbol för frihet och hopp.

Frihetsgudinnan har också kunnat ståtat med titeln New Yorks högsta byggnad från den byggdes till 1899 då Saint Paul´s building gick förbi.

Den 14 Oktober 1924 blev statyn ett nationalmonument.


Madison Square Garden

En av dom mest kända sport arenorna, men fungerar också som konsertarena för många stora stjärnor, under 2010 kommer till exempel Tom Petty, Ribhanna & Kesha, Shakira och Lady Gaga uppträda där.

Arenan invigdes 1968, när järnvägen byggdes under marken. Arenan i dag är den fjärde med namnet, namnet kommer ursprungligen från USA:s fjärde president James Madison.

Ellis Island

För historiker och släktforskare så är Ellis Island ett måste, Ellis Island är en ö i New Yorks hamn och det var där som miljoner immigranter togs emot och fick genom gå kontroller innan dom släpptes in i landet. Ön och byggnaderna innehåller mycket historia.

Empire State Building

En av dom mest kända byggnaderna på manhattan, var under 42 år världens högsta byggnad tills det första World Trade Center tornet stog klart 1973. Empire state building är 381 meter högt, 443.2 meter med spira och radiomast, och har 102 våningar. Byggnaden erbjuder en vidunderlig utsikt över manhattan.

Byggnaden har också använts till ett hundratal filmer, bland annat var det Empire state building som King Kong klättrade upp i.