Hollandaissås

200 g smör 
2 äggulor 
11/2 msk vatten 
1 knippa dill 
1 tsk citronsaft 
11/2 -2 krm salt 
eventuellt något stänk tabasco och lite nymald vitpeppar 

Smält smöret i en kastrull och låt det stå så att saltet sjunker till botten. 
Håll det sedan varmt på spiskanten gott och väl fingervarmt ca 40 grader. 
Ta bort skummet som eventuellt flyter upp på ytan.

Vispa ihop äggulor och vatten i en ny kastrull, över mycket svag värme eller i vattenbad, till tjock, vit och pösig konsistens, minst 5 minuter. 
Vispa noga över hela kastrullbotten och ut mot kanterna.

Ta kastrullen med äggsmeten från värmen och vispa i smöret, i små portioner och under ständig vispning. För rnycket smör på en gång kan få såsen att ”spricka”. Undvik bottensatsen.

Smaksätt såsen med finhackad dill, citronsaft, salt, eventuellt en aning nymald vitpeppar och tabasco. 
 

Be Sociable, Share!