A History of Cambodia


Den första kända riket i Kambodja historia är Funan kungariket. Det var starkt influerad av indisk kultur. Den indiska kulturen påverkar kultur, politiska system, alfabetisk system och arkitektoniska stilar, för att nämna några.

En av de största härskare i Kambodjas historia är kung Jayavarman II, som vördade hinduiska guden Shiva. Hans 26 efterträdare byggt många irrigations system runt Angkor. De har även byggt många tempel runt Angkor.


Tre huvudstäder grundades i Kambodja historien under regeln om Jayavarman. De är Indrapura, Harharalaya och Mahendraparvata. Hans efterträdare, Suryavarman I erövrade större delen av dagens Thailand, Laos och den malaysiska halvön. De röda blev en stor imperium.

Buddhismen infördes i Kambodja på 12-talet. Den Kambodja riket började se nedgång vid denna tidpunkt. De nästan helt förstördes av thailändska och Vietnam inkräktare.

Kambodjas sökte Frankrikes skydd i den 17: e talet och blev en del av Franska Indokina koloniala. Kambodjanerna försökte sist självständighet från Frankrike efter andra världskriget.

Kambodja drogs in i Vietnamkriget trots att abdikerade kungen hade förklarat neutralitet början. Han ändrade dock sin hållning och hjälpte den vietnamesiska. Kungen slutligen störtades av Röda Khmererna gerillan och i april 1975, kom Pol Pot till makten.

Det rapporterades att under Pol Pots styre, hade cirka 2 miljoner kambodjaner har massakrerats på ”Killing Fields” eller tvingas arbeta till döds. Vietnam attackerade Kambodja i januari 1979 och Pol Pot avsattes. Den nya regeringen bildades av vietnamesiska. Vietnamesiska lämnade slutligen Kambodja med slutet av det kalla kriget 1989.

Val hölls för första gången i Kambodjas historia i maj 1993. Hun Sen besegrades men vägrade att acceptera valresultatet. Val hölls igen i juni 2004 och slutligen Ranaridh och Hun Sen gick med på att bilda en koalitionsregering i juni 2004.

Kambodjas historia hade mycket formade dess kulturer. Den moderna Khmer identifiera starkt sin etniska identitet påverkas av religiösa läror Theravada buddhism och ana-anda dyrkan. Majoritet av Khmer bor i byar antingen som ris-jordbrukare eller fiskare. Deras levande kretsar kring Wat och olika buddhistiska ceremonier under hela året.


Kambodja historia är verkligen en rik och intressant, även om det kunde ha fyllts med många inbördeskrig med miljontals civila dödas. Dess rika kultur påverkas av hinduer, buddhismen och den etniska Khmer kulturen gör den till en av de mest besökta länderna i Sydostasien för turister.

Med den politiska situationen blir mer stabil och eftersom Kambodja öppnar sina dörrar till världen är vi inte förvånade över att det snart kommer att bli en av de mest populära turistattraktioner. Investerare satsar också på Kambodja. Detta kommer säkerligen att forma Kambodja historien mot en annan riktning, förhoppningsvis en bättre för ett land som har sett så mycket lidande