Äkta chili con carne

Den chili con carne som oftast serveras i Sverige är förvisso god, men den har bara lånat sin namn av originalet.

Ingredienser (5 portioner)
1 kilo oxkött
1 torkad ancho pepparfrukter
¼ chipotle pepparfrukt
1 birdseye pepparfrukt
1 jalapeno pepparfrukt
fett att steka i
2-3 grovt hackade vitlöksklyftor
2 msk mjöl
2 msk chilipulver
¾ dl mörk oxbuljong
2-3 dl mexikansk öl
2 tsk spiskummin
2 tsk oregano
1 tsk malda korianderfrön
2 tsk strösocker
grovt salt
lite masa harina
Tillagning
Skär oxköttet i centimeterstora tärningar.
Rensa bort stjälkar och frön från pepparfrukterna.
Koka den torkade pepparn 15 minuter under lock och ställ sedan åt sidan att svalna.
Rensa och hacka den övriga pepparn.
Fräs vitlöken mjuk och brun. Lägg i en stor gryta.
Öka värmen i stekpannan och börja stek köttet. Ta lite i sänder och rör om ordentligt så att bitarna steks på alla sidor. Lägg ner i grytan.
Blanda mjöl och chilipulver. och strö det över köttet i
grytan.
Sila av den blötlagda pepparn, men spara vattnet.
Mosa den kokta pepparn.
Tillsätt all peppar till köttet.
Häll på pepparvattnet, oxbuljongen och öl tills vätskan täcker köttet.
Koka upp.
Rör ner spiskummin, oregano, strösocker och koriander.
Rör om hela tiden så det inte bränner vid.
Fortsätt kokningen tills köttet börjar falla sönder. Det tar 1-2 timmar.
Red med majsmjöl.
Ta av grytan och skumma bort det fett som samlats ovanpå.
Servera chilin i små, djupa tallrika. Gärna med bröd och öl till.

Be Sociable, Share!