Älgstek i gryta

2 timmar 30 minuter

Ingredienser;
1½ kg älgstek med ben
1½ tsk salt
2 krm svartpeppar
2 msk smör
1 st lök, gul
1 st morot
1 st lagerblad
3 dl köttbuljong

Sås;
4 dl sky
4 msk mjöl
1 dl grädde
salt
svartpeppar
2 tsk svart vinbärsgelé

Serveras med;
Potatis
Ris
Pasta

Så här gör du;
Skala lök och morot, klyfta löken och skiva moroten
Gnid in steken med peppar och salt, bind eventuellt upp den
Bryn den runt om i smör i en stekgryta
Lägg ner lök, morot och lagerblad
Späd med hälften av buljongen
Låt steken steka underlock i ugnen 200 grader tills den är mör
Beräkna 1-1½ timme. späd under tiden med resterande buljong
Ta upp köttet när det känns mört, prova med en sticka
Skär upp steken i tunna fina skivor
Red skyn med mjöl utrört i lite vatten
Tillsätt grädden och låt såsen koka 3 minuter
Smaka av med Peppar, salt och gelén, sila såsen före servering

Be Sociable, Share!