Allt om Jim Beam Whiskey

Jim Beam är en av de stora namnen på bourbon, så det är ingen överraskning att hitta en stor man bakom det hela. Booker Noe är inte bara fysiskt stora, är han en av grundstenarna i den moderna industrin. Booker är Jim sonson och fortfarande lever i Jim gamla hus i Bardstown.

Prata med honom och du knacka rakt in i historien om bourbon själv. Idag är Jim Beam världens mest sålda bourbon, men 1934 var det inte lika ljus. Förbud hade varit i kraft i 13 år, och det fanns inga lager kvar. För att starta upp igen skulle vara dyrt och riskabelt. Men detta inte hindra Jim som 70 år, byggde en ny destilleri i Clermont på bara 120 dagar. Vad kan en Beam göra? Whiskey beslutsfattandet går i sina ådror. När allt började Booker stora-stora-farfars far Jacob Beam göra whiskey kommersiellt 1795.

Detta var destillering huvudstad i världen innan den sattes i konkurs av regeringen, säger Booker. Varför han starta igen? Kom ihåg, hade han varit i whisky verksamhet i 40 år innan förbudstiden. Balkar har nu gjort bourbon i 205 år. ”

Booker har nu passerat tyglarna till Jerry Dalton, den första icke-Beam utses herre destilleriet. Det faktum att han bodde i huset precis bakom Booker-talet är en ren tillfällighet. Nå, hittar även en blind galt ett ekollon varje så ofta! skrattar han. För all sin anspråkslöshet, är Jerry en högt respekterad destillatör och även om ovilliga att ge bort för många företagshemligheter, tar dig djupt in i processen.

Det finns en sekvens av speciella egenheter i arbetet i Beam två anläggningar, men det är jäst som Jerry zoomar in på. För skotska destillatörer, är jäst bara en katalysator som omvandlar socker till alkohol och CO2-Men för bourbonfat destillatörerna det har nästan mystiska egenskaper och varje företag vaktar sin egen stam (er): Bredd fortfarande använder jäst propageras av Jim i hans kök på 1930-talet.

“Olika jäst producerar olika finkelolja, vilket i slutändan kommer att ha en effekt på smaken,” Jerry förklarar. “I åldrande, finkeloljor bilda estrar med vad syror är närvarande. Varje jäst ger olika proportioner av dessa finkeloljor, så du får olika smak profiler.

När du kombinerar de speciella jäst med högre än genomsnittet av Dornavstånd (som producerar det som Jerry kallar Beam: s “djärva” smak), och två och en halv gånger destillation (ångan från öl ändå passerar genom en Thumper innan destilleras på dubblaren) signaturen Beam tecknet på att ta form. Men om Jim Beam White Label är världens mest kända bourbon är det företagets lilla parti sortiment som med rätta gör vågor. De fyra starka val är ett tydligt bevis på hur komplex en anda bourbon kan vara, men en närmast Booker hjärta, inte helt oväntat, är den som han väljer själv och som bär hans namn.

“Booker-talet är den enda som har buteljerats på samma bevis där det gick in i pipan, säger han, med stor njutning. “Det är whiskey som det var hundra år sedan”. Om stilen inte har ändrats, de metoder har säkert. Gör dagens högteknologiska strategi destillering Jerry mindre en konstnär och mer av en forskare? “Jag är lite av båda, säger han. “Det är en konst att göra bourbon som har utvecklats under två hundra år, men jag är också en vetenskapsman som vill hitta bättre sätt att styra processen och bevara mysteriet bakom allt”.

De tekniker kan finnas utrymme ålder, men den lilla satsen området signalerar en återgång till en tid då bourbon innebar stora, djärva och smakrikt whisky. “Folk bara ganska kom ifrån smak,” funderar Booker. “Efter Förbud de skär i bevis eller blandade den för att göra det gå vidare. Nu smaken kommer tillbaka. Branschen har varit dåligt slå upp, men nu är det rulla igen. Det kommer att vara tillbaka nu när folk smaka denna super-bra whisky. Hell yes, Bourbon rygg

Be Sociable, Share!