Apelsinmarmelad


En lättlagad apelsinmarmelad som är rik på c-vitamin och lagom bitter. Passa på och gör den när det är säsong på apelsiner. Det är viktigt att kärnorna får koka med eftersom de innehåller pektin som gör att marmeladen får rätt konsistens på ett billigt och naturligt sätt.

Askorbinsyra kan låta lite kemiskt, men det är egentligen bara starkt koncentrerad c-vitamin.

Det finns andra recept för den som fått smak på att göra sin egen marmelad.

Ingredienser (4 portioner)
1 kg apelsiner
1 l vatten
1 ½ kg strösocker
1 msk askorbinsyra
Tillagning
Tvätta apelsinerna noga.
Skär varje apelsin i 4 klyftor och sen klyftorna i tunna skivor.
Samla alla kärnor i ett knyte av gasväv.
Lägg frukt och kärnknyte i en tjockbottnad gryta och häll på vattnet.
Koka under lock tills skaldelarna är mjuka. Det tar 30-40 minuter.
Lyft av grytan från värmen. Ta bort kärnknytet.
Rör ner sockret lite i taget. Rör tills det har löst sig. Ställ grytan på värmen igen och koka kraftigt utan lock tills marmeladen blir lite simmig 40-50 minuter. Rör om då och då. Kontrollera att marmeladen är färdigkokt genom att hälla 1-2 tsk marmelad på en kyld tallrik. Ställ in den i kylskåpet någon minut. Ta ut tallriken och dra en ränna genom marmeladen med fingret. Om rännan inte flyter ihop så är marmeladen färdig.
Lyft av grytan från värmen. Ta bort skum. Lös upp citronsyran i lite av den färdigkokta marmeladen och rör sedan ner det i hela satsen marmelad. Vill man inte ha stora bitar skal i kan man klippa itu dem med en sax i detta skede.
Ös upp marmeladen i varma burkar och sätt på lock. Förvara i kylskåp.

Be Sociable, Share!