Bin Ladins död Triggade Mer våld i Pakistan


En högt uppsatt tjänsteman vid internationella kommitté Röda Korset redovisar en betydande ökning av våldet under Pakistan sedan tidigare al-Qaida ledaren Usama bin Ladin dödades den 2 maj av amerikanska special forces.The utgående chef för ICRC delegationen i Pakistan säger att spänningarna är sprida över hela landet.

Pascal Cuttat är att linda upp en tre år som chef för ICRC delegationen i Pakistan.He tillträdde inlägg i 2008, strax efter två miljoner människor flytt sina hem på grund av striderna i norra Federalt administrerade Tribal Areas.Many har sedan gått hem.

Cuttat anteckningar om en miljon människor som för närvarande är förskjutna i Pakistan på grund av att slåss i stamområdena i Khyber Pakhtunkhwa och Balochistan.

Han sade de etniska, politiska och religiösa divisioner i Pakistan har blivit mer komplicerade och instabilitet har ökat sedan Usama bin Ladin dödades.

-ŒThe situationen i Pakistan och i hela Pakistan sedan Osama bin Laden död har sett en intensifiering av striderna och en upptrappning av våldet ”, Cuttat sagt.” Inte minst också för att våldet alltmer når de stora städerna. Peshawar och Karachi både har sett en kraftig ökning av våld i efterdyningarna av denna händelse. -?


Röda Korsets humanitära insatser är främst inriktad på striderna drabbade communities.But har expanderat sin humanitära insatser för att hjälpa tiotusentals offer för naturkatastrofer, framför allt offer för förra årets förödande monsoon floods.Many av de uppskattade 20 miljoner människor som drabbats av översvämningarna har fortfarande inte återhämtat sig.

Röda Korset stöder mer än 200.000 människor på flykt från fighting.It arbetar med de pakistanska Röda Halvmånen att hjälpa mer än två miljoner översvämningsdrabbade.

ICRC talesman Christian Cardon sade den största utmaningen hans organisation verksamhet är tillgång till många offer för fighting.He säger att det inte är möjligt att hjälpa människor i nöd, om de inte kan nås.

-ŒIn termer av behov, skulle jag säga att det vi kan se idag är att du fortfarande har många människor drabbats av översvämningarna förra året och även många människor som fortsätter att drabbas av väpnat våld i olika delar av landet, fler just i den nordvästra delen av landet ”, Cardon sagt.” Så vitt vi vet och det område där vi har tillgång till, anser vi det fortfarande massor av drabbade människor och massor av människor som har att bara fly från sina hem på grund av striderna. -?

Eftersom bin Ladins död har ICRC konstaterar Pakistan blivit mer misstänksam mot utlänningar som arbetar i landet. Detta gör det svårare för dem och andra hjälporganisationer för att fungera.

Det säger att det är betydligt mer komplicerad nu än tidigare för att få de nödvändiga tillstånd och viseringar som skulle tillåta dem att komma in i landet. De som lider mest av denna föränderliga policy står det är de många offren ofwar och naturkatastrofer som kan berövas det stöd de behöver