Blomkålssoppa med krutonger rostade i vitlök och ingefära

4 personer

1 blomkålshuvud
1/2 purjolök
1 liter mjölk
3/4 msk grönsaksbuljong
salt och peppar
100 gram philadelphiaost (kan uteslutas)
1/2 baguette
1 skalad vitlöksklyfta
20 gram färsk ingefära

Soppa:
Skär ner 1/4 av blomkålshuvudet till små blomkålsknoppar och spara
knopparna till garnering. Skär resten av blomkålen i mindre bitar.
Skär purjolöken fint och fräs hälften av löken med blomkålen i lite
olja. Spara resten av purjolöken till garnering.

Häll på mjölken och grönsaksbuljongen och låt det koka till dess att
blomkålen är mjuk. Tillsätt 100 gram philadelphiaost om så önskas.
Mixa soppan slät med en handmixer eller i en matberedare. Smaksätt med
salt och peppar.

Krutonger:
Skär baguetten i tärningar och riv vitlöken och ingefäran. Rosta
brödet i smör och olja i en stekpanna. Blanda i vitlöken och ingefäran
när krutongerna fått lite färg. Garnera varje soppskål med krutonger,
blomkålsknoppar och finskuren purjolök. Ringla eventuellt lite olja
över.

Be Sociable, Share!