Borgvattnets prästgård

Borgvattnetbygden består av byarna Björkvattnet, Boberg, Borgvattnet, Fullsjön, Selet, Skallsjön och Skyttmon som tillsammans utgör ca 220 invånare. Bygden ligger i nordöstra Jämtland ca 10 mil från Östersund. Till närmsta tätort, Hammerdal, är det ca 4 mil.

I den gamla prästgården i Borgvattnet pågår märkliga saker. Det har visat sig i flera omgångar och i flera år.

* Under 1920 talet upplevde prästen Nils Hedlund att tvätten rivits ner från tvättlinan.

* Prästen Rudolf Tängdén fick under 1930talet syn på en gråklädd kvinna inne i prästgården, kvinnan gick in i ett rum, när Tängdén gick efter för att se vad kvinnan ville så var hon försvunnen.

* Otto Lindgren och hans fru hörde under slutet av 1930talet steg i tamburen och musik, som någon spelade på elementet.

* I början av 40 talet övernattade Inga Flodin i prästgården, under natten vaknar hon och känner sig iaktagen, vid ena väggen står då en soffa med tre kvinnor, samtliga ser rödgråtna ut i ansiktet rummet kallas därefter för gråterskornas rum.

* Slutet av 40 talet så flyttar Erik Lindgren in i prästgården, medans han packar upp så blir han trött och sätter sig i gungstolen för att läsa en bok, han blir då utslängd ur gungstolen då den tippar framåt. Han sätter sig igen i stolen då kommer en väldig kraft igenom hans kropp.

Till detta kan läggas oförklarliga upplevelser från dom många gästerna som bott i prästgården genom åren.

Ett par var på väg upp för trappen då en osynlig kraft griper tag i mannens arm och drar honom ner för trappen och ut på gården där kraften släpper, paret övernattade sedan i ett tält utanför prästgården.

Det finns vittnesmål om folk som vaknat av att dom fått en kall hand på pannan.

Många oberoende gäster som berättar om ljud, fotsteg och annat oförklarligt i prästgården!

Här kan ni läsa mer om prästernas upplevelser och Här om ni vill läsa om besökarnas upplevelser i prästgården.

1948 byggdes den nya prästgården inne i byn och den dåvarande prästen Erik Lindgren flyttade då till den nya prästgården. Efter några år så köpte byggdens starka man Erik Brännholm prästgården och utformade den till ett vandrarhem/spökhus dit folk kunde komma och övernatta om dom vågade.
Erik Brännholm avled 1997, prästgården såldes då till Elisabeth Rehnvall och idag är det prästgården som som är Borgvattnets stora turistattraktion.

Programmet Det okända besökte prästgården, mediet Jörgen Gustavsson säger sig fått kontakt med en man som är ”slim, kan ha varit präst och haft namnet Erik”, man kopplar då detta till prästen Erik Lindgren.
Spökerierna började ju redan tidigare så dom kan inte Lindgren vara skyldig till, däremot var han väldigt intresserad av händelserna.

En teori är att det är en piga på gården som blivit med barn (nämns också i Det okända, med namn Moa och årtalet 1892 samt övergrepp) och i desperation dödade hon barnet och begravde de bredvid huset.

En annan teori är att det är prästfrun Märta Hedlund som dog i barnsäng 1902 (när hon skulle föda sitt 11(!) barn.
Hon var gift med Per Hedlund och mamma till Nils Hedlund

Per Hedlund ska ha hämta sin fru från bårhuset och haft henne hemma, tills byborna krävde att hon skulle få bli begravd.
Rykten säger också att när han flyttade från prästgården så grävde han upp sin fru och tog henne med sig.

Intressant att notera dock, den som först upplevde spökerierna i prästgården var Nils Hedlund, Märtas son.
Bli en vinnare