Champinjonsoppa

6-8 personer
Ingredienser:
500g färska champinjoner
2 dl vitt vin
1 gul lök
1 knippe persilja
4 klyftor vitlök
1 3/4 liter höns- eller grönsaksbuljong
2 skivor vitt bröd
ett litet glas torr sherry
2 dl vispgrädde
olivolja för stekning
cayennpeppar
salt
Garnering:
creme fraiche
färska örter (dragon, persilja, gräslök)
Gör så här:
Hacka löken och stek den mjuk i lite olivolja.
Hacka persiljan och vitlöken, lägg i den och bryn den lätt.
Tillsätt vinet och reducera tills knappt hälften återstår.
Hacka champinjonerna, lägg i dem och låt dem sjuda med i ca 5 minuter.
Riv brödet i små bitar och lägg i. Häll i buljongen och sherryn.
Låt det hela sjuda på medelvärme i ca 20 minuter.
Häll soppan i en matberedare och kör tills soppan har en jämn konsistens.
Häll tillbaka det i kastrullen och tillsätt grädden. Salta och peppra efter smak.
Servera soppan med en klick creme fraiche i och med hackade,
färska örter till, som huvudrätt tar man en varm ostmacka till.

Be Sociable, Share!