Djävulsägg

Deviled eggs eller Ägg Mimosa är hårdkokta ägg som halverats och fyllts med hårdkokt äggula blandat med olika ingredienser, vanligast är majonnäs och senap, tartarsås eller Worcestershiresås. Djävulsägg serveras vanligtvis kalla. Serveras som förrätt eller som del i en buffé.

Det finns många varianter av deviled eggs, till exempel vitlök, pepparrot, wasabi, ost, chutney, kapris, salsa, het sås, svamp, spenat, gräddfil, kaviar, rökt lax eller andra skaldjur.

Djävulsägg är populära i Frankrike (oeuf mimosa), Ungern (töltött tjogs), i Rumänien (OUA umplute), Belgien, Nederländerna och Tyskland. Rätten tros ha sitt ursprung i från Rom under antiken.

Ingredienser (6 portioner)
3 ägg
1 msk crème fraiche
1 tsk dijonsenap
1 ½ tsk finhackad jalapeño
några nypor paprikapulver
5 droppar worcestershiresås
1 tsk färskpressad lime
salt
peppar
Tillagning
Hårdkoka äggen.
Skala äggen och dela dem på längden.
Gröp försiktigt ut äggulan med en tesked och lägg i en skål.
Lägg vitorna snyggt på ett fat tallrik.
Mosa äggulorna tillsammans med crème fraiche och senap.
Smeten ska bli krämig men inte lös. Tillsätt jalapeñon, smaka av och krydda med paprikapulver, worcestershiresås, limesaft, salt och peppar. Smaka av igen.
Spritsa smeten i vitorna och garnera eventuellt med ”horn” gjorda av spetsarna från röda chilifrukter.
Sikta eventuellt över lite paprikapulver.

Be Sociable, Share!