Ex-FBI Informant med en ändring av hjärta


Craig Monteilh säger att han inte försummar när hans FBI hanterare gav honom OK att ha sex med de muslimska kvinnorna han undercover operation inriktning. Inte heller på den tiden han drar sig spela in sitt Pillow Talk.

”De sa, om det skulle öka intelligensen, gå vidare och ha sex. Så jag gjorde”, Monteilh berättade Guardian när han beskrev sin år som en konfidentiell FBI informatör skickas på ett hemligt uppdrag att infiltrera södra Kalifornien moskéer.

Det är en häpnadsväckande erkännande som går som går till hjärtat av intelligens övervakning av muslimska samfund i Amerika under åren efter 9/11. Medan polis och FBI ledare har krävt att de agerar för att försvara Amerika från en terroristattack, har de medborgerliga friheterna grupper insisterade de upprepade gånger har gått för långt och behandlas en hel religiös grupp som misstänkt.

Monteilh var inblandad i en av de mest kontroversiella taktik: användning av ”hemliga informatörer” i så kallade brottsprovokation fall. Det är när misstänkta utföra eller rita falska terrorist ”attacker” på begäran eller under noggrann övervakning av en FBI undercover operation med hemliga informatörer. Ofta dessa informanter har allvarliga kriminalregister eller levereras med en finansiell motivation att netto misstänkta.

I fallet med Newburgh Four – där fyra män dömdes för en falsk terror attack på judiska mål i Bronx – en konfidentiell informatör erbjöd $ 250.000, en gratis semester och en bil till en misstänkt för hjälp med attacken.


I fallet med Fort Dix Five, som innebar en falsk plan för att attackera en New Jersey militärbas, som ingår en informatör kriminella förflutna mordförsök, medan en annan erkände i domstol på minst två av de misstänkta senare fängslades för livet hade känt inte av någon plot.world frågor

Sådana åtgärder har lett muslimska medborgarrättsgrupper att undra om deras samhällen blir orättvist riktade i ett spionage spel som är riggad mot dem. Monteilh säger att det är precis vad som händer. ”Det sätt på vilket FBI bedriver sin verksamhet, handlar det om entrapment – |… Jag vet spelet, jag vet dynamiken av det Det är så ett skämt, en riktig skämt Det finns ingen riktig jaga den fasta”, sade han.

Men Monteilh har beklagar nu om sitt engagemang i ett system som kallas Operation Flex. Sitter i köket i hans anspråkslösa hem i Irvine, nära Los Angeles, sade Monteilh FBI offentligt be om ursäkt för sin fruktlösa strävan att utrota islamiska radikaler i Orange County, fast han inte hålla ut mycket hopp om att kommer att hända. ”De har inte ödmjuka nog att erkänna ett misstag”, sade han.

Monteilh berättelse låter som något ur en massa thriller. Under överinseende av två FBI-agenter muskel-bundna fitness instruktör skapat en fiktiv fransk-syriska altaret ego, som kallas Farouk Aziz. I denna förklädnad under 2006 Monteilh började hänga moskéer i Orange County – den långa sträcka av förorten söder om LA – och låtsades att konvertera till islam.

Han fick i uppdrag att befriending muslimer och filt som innehåller deras samtal. All denna information sedan återförs till FBI som berättade Monteilh att agera som en radikal sig för att locka ut islamistiska sympatisörer.

Men långt ifrån att lyckas, Monteilh slut så skakat Orange County muslimska gemenskap som att de fick ett besöksförbud mot honom. I en ironisk twist, rapporterade de också Monteilh till FBI: omedvetna han i själva verket arbetar undercover för byrån.

Monteilh ser inte ut som en spion. Han är kraftigt välbyggd, men lågmäld och vänlig. Han är 49 men ser yngre. Han bor i en hyrd litet hem i Irvine som smälter in i förorts-utbredning i södra Kalifornien. Ännu Monteilh känner spionerar spelet intimt brunn.

Genom sin egen räkning Monteilh kommit in undercover arbete efter ett möte med en grupp av off-duty poliser som arbetar i ett gym. Monteilh berättade att han hade tillbringat tid i fängelse i Chino, avtjänade för att leda bedrägliga kontroller.

Det är en kriminellt förflutet, förklarar han med att han blev traumatiserad av en otäck skilsmässa. ”Det var en dålig tid i mitt liv”, sade han. Han och polisen fick tala om de kriminella Monteilh hade träffat medan Chino. Informationen var så bra att Monteilh säger att han började arbeta på undercover narkotika och organiserad brottslighet.

Till slut frågade han för att arbeta i kampen mot terrorism och fördes vidare till två FBI hanterare, kallade Kevin Armstrong och Paul Allen. Dessa två agenter hade ett uppdrag och en alias färdiga för honom.

Posera som Farouk Aziz han skulle infiltrera lokala moskéer och islamiska grupper i närheten av Orange County. ”Paul Allen sa:”. Craig, du kommer att bli vår datormask vår kille som ger oss den verkliga pulsen för det muslimska samfundet i Amerika ”,” Monteilh sagt.

Operationen inleddes bara nog. Monteilh började hänga på moskéer, poserar som Aziz, och förklara att han ville lära sig mer om religion. I juli 2006, på Islamic Center i Irvine, konverterade han till islam.

Monteilh började också gå andra moskéer, bland annat Orange County Islamic Foundation. Monteilh började cirkulera oändligt från moskén för att moskén, tillbringa långa dagar i bön eller läsa böcker eller bara hänga i syfte att få så många som möjligt att prata med honom.

”Sakta började jag att bära kläder, hatten och halsduken, och de såg mig långsamt omvandla och växa ett skägg Vid det tillfället, ungefär tre eller fyra månader senare, sade [mina FBI hanterar].” OK, nu börjar ställa frågor ”.”

Dessa frågor syftade till att utrota radikaler. Monteilh skulle tala om hans nyfikenhet över begreppen jihad och vad muslimer bör göra åt orättvisor i världen, särskilt när det gällde amerikansk utrikespolitik.

Han talade om tillgång till vapen, en möjlig önskan att vara en martyr och frågade efter likasinnade själar. Det var som alla syftar till att fånga människor i fördöma uttalanden. ”Det skicklighet är att jag kommer att få dig att säga något. Jag kurvtagning dig att säga” jihad ”,” sade han.

Naturligtvis var chattar registrerades.

I scener ur en James Bond film, sade Monteilh han ibland hade en hemlig video recorder sys in i hans skjorta. Vid andra tillfällen han aktiverade en bandspelare på sina nyckelringar.

Monteilh kvar nycklarna i kontor och rum i moskéerna som han deltog i hopp om att spela in samtal som ägde rum när han inte var här. Han gjorde det så ofta att han haft ett rykte med andra troende för att vara vårdslös med sina nycklar. Inspelningarna fördes tillbaka till sina FBI hanterar minst en gång i veckan.

Han träffade även dem varannan månad på ett hotellrum i närheten Anaheim för en mer intensiv debriefing. Monteilh säger att han var grillat till enskilda individer och bad att visa diagram som visar nätverk av relationer mellan Orange County muslimska befolkning.

Han sade att FBI hade två grundläggande syften. För det första syftade de till avslöja potentiella militanta. För det andra kan de också använda all information Monteilh upptäckt – som en affär eller någon som är gay – att vända riktade människor till att FBI informanter själva.

Inget av det verkade att försvaga hans FBI chefer, inte ens när han bar ut ett förslag att börja förföra muslimska kvinnor och spelar in dem.

Vid ett hotell mötet förklarade agenten Kevin Armstrong FBI inställning till den enorma bredden av Operation Flex – och eventuella oro över medborgerliga rättigheter – genom att säga helt enkelt: ”Kevin är Gud.”

Monteilh eget förhållningssätt utvecklats till något mycket liknande. ..?… ”Jag var oberörbara jag är en brottsling, jag är på prövotid och polisen kan inte gripa mig Hur ge är att det är mycket att ge Du började få ett visst arrogans om det är nästan pika Man har sagt mig: ”Du är en oberörbar”, ”sade han.

Men det var inte alltid lätt. ”Jag började på 04:00 Jag slutade vid 21:30 Egentligen var det en hel del arbete – |… Farouk tog över Craig inte fanns”, sade han. Men det var också bra betalt: på toppen av Operation Flex var Monteilh tjänar mer än $ 11.000 per månad. Men han hade fel om att vara oberörbara.

Långt ifrån avslöja radikala terrornätverk, slutade Monteilh upp trauma det samhälle han skickades till. Istället för att omfamna kräver jihad eller hans frågor om självmordsbombare eller hans anspråk att ha tillgång till vapen, var Monteilh stället rapporteras till FBI som en potentiellt farlig extremist.

Ett besöksförbud har också tagits ut mot honom i juni 2007 och bad honom att hålla sig borta från Islamic Center i Irvine. Operation Flex var en byst och Monteilh fick döda sitt liv som Farouk Aziz.

Men historien tog inte slut där. Under omständigheter som finns kvar skumma Monteilh stämde då FBI över sin behandling, hävdar att de övergav honom en gång operationen var över.

Han slutade också upp i fängelse efter Irvine polisen åtalas honom lura två kvinnor, däribland en före detta flickvän, som en del av en olaglig handel med humant tillväxthormon på fitness klubbar. (Monteilh hävdar dessa åtgärder genomfördes som en del av en annan hemlig sträng för vilken han var tvungen att bära hundhuvudet.) Vad råder inget tvivel om att Monteilh identitet senare blev offentliga. Under 2009 FBI kom ett mål mot Ahmad Niazi, en afghansk invandrare i Orange County.

Bevisen inkluderade hemliga inspelningar och även ringa Osama bin Laden ”en ängel”. Det var Monteilh arbete och han outed sig till pressen för att chocken av de allra muslimerna han hade spionerar på som nu insåg att Farouk Aziz – den radikala de hade rapporterat till FBI två år tidigare – hade i själva verket varit en hemlig FBI operativ .

Nu Monteilh säger att han som Niazi upp och FBI försökte utpressning mot afghanska till stånd en uppgiftslämnare. ”Jag byggde hela relation med Niazi. Genom mitt tvång vi pratade om jihad mycket”, sade han. FBI: s anklagelser mot Niazi var faktiskt senare bort.

Nu Monteilh har gått ett American Civil Liberties Union stämningsansökan mot FBI. Otroligt, efter att först befriending muslimska ledare i Orange County som Farouk Aziz, då sviker dem som Craig Monteilh har han gått nu samman med dem igen att kämpa för deras medborgerliga friheter.

Som nu har lagt Monteilh vittnesmål om hans år undercover är kärnan i en ny juridisk försök att bevisa att FBI verksamheten i Orange County orättvist riktat en sårbar muslimska samfundet, trampar på medborgerliga rättigheter i namn av den nationella säkerheten.

FBI har inte svara på en begäran från Guardian för kommentarer.

Det är inte första gången Monteilh har skiftat hans hållning. I ACLU fallet Monteilh nu poserar som den sorgliga uppgiftslämnaren som såg fel hans vägar.

Men i tidigare domstolsförhandling tidningar lämnats in mot Irvine polisen och FBI, beskrev Monteilh advokater honom som lojal intelligensen tillgången som gjorde ett utmärkt arbete att ta itu med krafter islamisk radikalism och var svikna av sina överordnade.

I de dokument Monteilh klagade på att FBI-agenter inte agera snabbt nog på ett tips han gav dem om en eventuell observation av bomb-making material. Nu Monteilh säger att spetsen inte var trovärdig.

Hursomhelst det gör lägga till upp till en berättelse som skiftar med talande. Men det faktum i sig går till hjärtat av FBI: s användning av sådana konfidentiella informanter att undersöka muslimska samhällen.

FBI agenter med profiler som liknar Monteilh-talet – av en lång kriminalregister, längtan efter pengar och en flexibel med sanningen – har lett till uppmärksammade fall av påstådd fastnar som har chockat medborgerliga rättigheter grupper över hela Amerika.

I de flesta fall informanterna har vunnit sina åtal och enkelt försvann. Monteilh är den enda tala ut. Men oavsett verklighet hans år undercover är Monteilh nästan säkert rätt i en effekt av Operation Flex och exponeringen av hans underrättelseverksamhet: ”På grund av detta muslimska samfundet aldrig kommer att lita på FBI igen.”0,