FLÄSK MED LÖK OCH ÄPPLEN

Salt och knaprigt – stekfläsk är väldans gott. Och väldans fläskigt. Den lite syrliga lök- och äppelröran/såsen smakar friskt till.
Tycker du att det är för fett så pröva rimmat bogfläsk. Då blir det här en relativt mager rätt.

INKÖPSLISTA
(4 personer)

600 g rimmat stekfläsk eller rimmat bogfläsk
2 lökar
3 äpplen
3 msk smör eller margarin
1/2 tärning grönsaksbuljong
potatis
2,5 dl vatten
svartpeppar
salt

SÅ HÄR GÖR DU:

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Sätt igång potatiskoket.
3. Skiva fläsket (om du köpt i bit), lägg ut i en långpanna och ställ in i ugnen.
Det blir klart på cirka 20 minuter men kolla då och då, så att det blir som du vill ha det.
4. Koka upp 2,5 dl vatten med den halva buljontärningen.
5. Skala och skiva lökarna tunt.
6. Skala, kärna ur och skär äpplena i skivor.
7. Stek lök och äpple i smöret på medelvärme.
8. När löken precis börjar bli brynt späder du med buljongen tills det blir lagom såsigt.
9. Smaka av med peppar och en aning salt.
10. Servera fläsket, den kokta potatisen och lök- och äppelsåsen med råa morotsbitar eller något annat knaprigt.

VINTIPS:

Äpplenas sötma passar dåligt med sträva röda viner. Här är ett mer avrundat:
Santa Helena gran vino (6532) Chile, 59 kronor.
Öl är sällan fel till svensk husmanskost:
Old gold (1441) Sverige, 11:90 kronor (33 cl).

TIPS:

Låt långpannan stå lite lutad någon minut så rinner det mesta flottet ner i ena
änden.

Be Sociable, Share!