Fleksnes död

Den norske skådespelaren Rolv Wesenlund, mest känd som Flesksnes i serien Fleksnes fataliteter har avlidit 76 år gammal natten till söndag.

Rolv spelade rollen som Marve Fleksnes i serien “Fleksnes fataliteter” som började 1972 i Norge och kom till Sverige året efter.
Iden till serien kom i från det engelska programmet “Hancock’s Half Hour” och regiserades av svenske Bo Hermansson.

Men han lyckades med något så ovanligt som att bli världsberömd i hela Skandinavien. Han hade en alldaglighet i rollen som Fleksnes som alla kunde känna igen sig i. Både hans bra och dåliga sidor, Rolv var ju gammal jazzmusiker och han lyckades att ta med sig sin musikalitet in i skådespelaryrket. Han var en briljant improvisatör och jag gav honom ofta fria händer

Säger Bo Hermansson som regiserade serien och den film som även följde, Den Siste Fleksnes som blev en av Norges största biosuccéer genom tiderna.

1988, gjordes en sista säsong, sex år efter att serien slutat sändas, tänkt som en avslutning där Marve Fleksnes hamnade vid Sankte Pers Pärleport och Sankte Per visste inte om han skulle släppa in Fleksnes och lät honom se flashbacks från sitt liv. Även den säsongen blev en stor succe, och när Marve Fleksnes 30 års jublilerade 2002 gjordes det allra sista avsnittet som hette “Himmelen kan vente”, men till slut kunde inte himlen vänta på Rolv Wesenlund.

Källor:
Aftonbladet : 1
SvD : 1
Expressen : 1
HD : 1
SVT : 1
Sveriges Radio : 1

Be Sociable, Share!