Fransk nötstek med smörfrästa grönsaker

Det här behövs för ca 6 port:

1200 g benfritt nötkött, t ex fransyska
salt, peppar
100 g späck i tunna skivor

Marinad:
1 morot
1 vitlöksklyfta
1 stjälk blekselleri
2 lagerblad
1 tsk timjan
några persiljekvistar
37 cl torrt rött vin
1 msk konjak

Sås:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
2 dl köttbuljong (tärning)
ca 2 dl marinad
1 msk tomatpuré
salt, peppar

Smörfrästa grönsaker:
2 rödbetor
5 morötter
1 palsternacka
1 bit rotselleri
1/2 dl koncentrerad äppeljuice

Ugn: 225/175°

Gör så här:

1. Täck köttet med späckskivorna. Fäst dem med tandpetare. Lägg köttet i en trång skål.
2. Skala och skär moroten i skivor. Skala och grovhacka lök och vitlök.
Skiva sellerin. Blanda samman alla ingredienserna till marinaden och häll den över köttet.
Låt köttet stå kallt ca 5­8 timmar. Vänd det flera gånger under tiden.

3. Ta upp köttet och torka av det. Salta och peppra.
Lägg köttet i eldfast form och stek det mitt i ugnen ca 20 minuter.

4. Gör under tiden såsen. Fräs samman smör och mjöl.
Späd med buljong och silad marinad. Tillsätt tomatpuré och låt såsen koka ihop ca 8­10 minuter.
Smaka av med salt och peppar.

5. Ta ut köttet och stick in en kött-termometer i den tjockaste delen.
Häll såsen över och runtom köttet.

6. Sänk värmen till 175° och stek köttet tills termometern visar 77°. Ös köttet då och då.

7. Koka rödbetorna knappt mjuka ca 20 minuter. Skölj dem i kallt vatten och skala dem.
Skär alla grönsakerna i tunna stavar.

8. Fräs grönsakerna mjuka i lite smör. Häll på juicen och låt allt puttra ca 5 minuter.

9. Skär upp köttet i tunna skivor och lägg grönsakerna under köttet.
Häll lite sås över och servera resten till.

Tips!
Klyftpotatis smakar bra till köttet och kan stå i ugnen samtidigt.

Smaklig måltid!

Be Sociable, Share!