Grekiska köttbullar med tzatsiki

4 personer

Färs:
400 g lammfärs
3 skivor färskt vitt bröd
1 1/2 dl mjölk
1 ägg
1 dl smulad fetaost
1 dl hackade svarta oliver
1 finhackad gul lök
salt och peppar

Grönsaker:
1/2 aubergine
1/2 zucchini
1 gul lök
2 röda paprikor
2 krossade vitlöksklyftor
2 tsk mald spiskummin
1/2 dl rostade pinjenötter
salt och peppar

Tzatsiki:
5 dl naturell yoghurt
1/2 stor gurka
1/2 msk vitvinsvinäger
2 vitlöksklyftor
salt och peppar

Färs:
Blanda ägget och mjölken i en skål. Skär bort kanterna på brödet och
lägg det i skålen så att det suger åt sig vätskan och blir mjukt.
Blanda färsen med brödet, fetaosten, oliverna och löken. Smaksätt med
salt och peppar och låt färsen vila 10 minuter. Blöt händerna och
forma färsen till köttbullar. Stek köttbullarna i smör och olja i ca
10 minuter. Kontrollera att köttbullarna är färdiga genom att smaka på
en.

Grönsaker:
Sätt ugnen på 200 grader. Skala auberginen, zucchinin och löken och
skär i mindre bitar. Skär även paprikan i mindre bitar. Lägg
grönsakerna och vitlöksklyftorna i en ugnsfast form. Strö över
spiskummin, salta och peppra och ringla över lite olivolja. Baka i
ugnen i 20 minuter. Ta ut grönsakerna och strö över pinjenötterna.

Tzatsiki:
Häll yoghurten i ett kaffefilter och låt vätskan rinna av. Skala
gurkan och ta bort kärnhuset. Riv eller skär gurkan fint och blanda
den med yoghurten. Riv ner vitlöken och blanda i vinägern i
yoghurtblandningen. Smaksätt med salt och peppar

Be Sociable, Share!