Grekiskt lantbröd

Ett enkelt sätt att baka sitt lantbröd på, som ger ett fantastiskt resultat. Fuska dock inte med jäsningen. Det är den som gör brödet luftigt och ger dess arom. Lantbröd finns i olika varianter från Norrland till Medelhavet.

Ingredienser (2 portioner)
75 g jäst
1 ½ msk havssalt
8 dl ljummet vatten
½ dl olivolja
1 msk honung
1 ½ kg vetemjöl
Tillagning
Smula ner jästen i en riktigt stor bunke.
Häll på vatten. Rör om och tillsätt oljan, salt och honung.
Häll i mjölet och arbeta till en fast deg. Det gör man enklast med maskin eller elvispens degkrokar.
Låt degen jäsa i 45 minuter under bakduk.
Knåda degen igen och låt jäsa i 45 minuter under bakduk.
Knåda sedan degen ytterligare en gång och forma till två limpor.
Låt jäsa i 1 timme på plåten under bakduk.
Sätt ugnen på 275 grader.
Grädda långt ner i ugnen tills brödet fått en gyllenbrun färg. Tar 10-15 minuter
Lägg sedan på folie på limporna och sänk värmen till 200 grader.
Gräddas totalt 50 minuter.
Ta ut bröden och pensla eller spruta på vatten.

Be Sociable, Share!