Grovt plommonbröd

15-20 st små

5 dl kallt vatten
5 katrinplommon
1 dl russin
1/3 pkt jäst (ca 15 g)
1 dl linfrö
2 dl grahamsmjöl
3 dl rågsikt
3 tsk salt
5-6 dl vetemjöl special

Blötlägg de urkärnade katrinplommonen och russin i det kalla vattnet
någon timme. Mixa sedan samman detta till en smet, gärna med någon
isbit i, då degen ska jäsa riktigt långsamt. Rör ner jästen och tillsätt
sedan övriga ingredienser. Knåda degen ordentligt. Täck över degbunken
noga och låt jäsa över natten. På morgonen bakas brödet ut till avlånga
småbröd, penslas med vatten och beströs med tex grahamsmjöl.
Snitta bröden på längden. Låt jäsa på plåt 30 – 40 min.
Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in plåten och sänk temperaturen till
190 grader.
Baka bröden 10 – 15 min.
För att få en riktigt bra yta kan man ställa in en plåt med några
msk vatten i botten, som avger ånga under gräddningen.

Be Sociable, Share!