Hel inbakad fläskfilé med gorgonzolasås

En bra bjudrätt som man kan förbereda ända fram till den slutgiltiga ungsgratineringen. Servera med potatisgratäng, potatisklyftor eller pommes Anna.

Ingredienser (4 portioner)
600-700 g fläskfilé
1 rulle kyld smördeg
salt
nymald svartpeppar
ägg
Fyllning
200 g färska champinjoner
1 msk smör
2 dl creme fraiche
2 msk hackad persilja
1 pressad vitlöksklyfta
salt
nymald svartpeppar
Gorgonzolasås
3 dl lätt creme fraiche
75 g gorgonzolaost
salt
nymald vitpeppar
Tillagning
Sätt ugnen på 200 grader.
Ansa fläskfilén och bryn den väl runtom.
Krydda med salt och svartpeppar.
Låt köttet kallna.
Ansa och skiva svampen. Fräs den smöret tills vätskan har ”kokat” in.
Tillsätt creme fraiche och låt det koka samman.
Tillsätt hackad persilja och eventuellt pressad vitlök.
Smaka av med salt och peppar.
Rulla ut smördegen.
Lägg ut hälften av fyllningen under och andra hälften över fläskfilén.
Vik ihop till ett paket och skär bort lite deg om den är för stor. Använd degbitarna att garnera längden med. Hit går rätten bra att förbereda.
Lägg fläskfilén på bakpappersklädd plåt. Pensla med uppvispat ägg och grädda c:a 30 minuter.
Gorgonzolasås: Blanda samman alla ingredienserna i en kastrull och låt det koka ihop.
Smaka av med salt och vitpeppar.
Servera den inbakade fläskfilén tillsammans med gorgonzolasås och nån form av festligare potatis.

Be Sociable, Share!