Helstekt oxfilé med bearnaisesås och saltbakade potatisar

4 personer

Kött:
800 g – 1 kg oxfilé
salt och peppar
ca 3 dl skivade champinjoner
4-5 skivor sidfläsk
1 1/2 dl plockad bladpersilja

Potatis:
10-15 små potatisar (t ex Bintje)
grovsalt
olja
salt
timjan
rosmarin

Sås:
200 g smör
2 finhackade schalottenlökar
2 tsk torkad dragon eller estdragon
1/2 dl vitvinsvinäger
3 msk vatten
3 äggulor
salt och peppar
1/2 dl finhackad persilja

Kött:
Sätt ugnen på 150 grader Skär bort eventuella senor från oxfilén,
salta och peppra. Bryn oxfilén ordentligt runt om och lägg den på en
plåt, häll stekskyn över. Sätt in oxfilén i ugnen och låt den steka
till dess att innertemperaturen är ca 57 grader. Ta sedan ut filén och
låt den vila på plåten. Vänd den då och då så att köttsaften rinner
jämnt över köttet. Fräs sidfläsket med champinjonerna och blanda i
bladpersiljan. Sätt in filén i ugnen tillsammans med potatisen i ca 5
minuter innan servering så att ytan på köttet blir varmt. Garnera
köttet med fläsk- och champinjonblandningen.

Potatis:
Sätt ugnen på 225 grader. Borsta potatisen väl och picka den med en
gaffel. Strö rikligt med grovsalt på en plåt.

Blanda potatisen i en bunke tillsammans med olja, salt, timjan och
rosmarin efter smak. Sätt ner potatisen i grovsaltet och baka dem i
ugnen i ca 45-50 minuter. Kontrollera att potatisen är färdig genom
att göra stickprov med t ex en kniv.

Sås:
Smält smöret i en kastrull så att saltet lägger sig i ett lager på
botten. Låt inte smöret svalna.

Fräs löken tillsammans med dragonen i lite olja och häll på vinägern
och vattnet. Låt koka ner till dess att ca 2 msk vätska återstår. Häll
över vätskan i en bunke med rund botten och låt det svalna. Placera
bunken över ett vattenbad och vispa ner äggulorna så att en luftig
äggsmet bildas. Droppa ner lite smör i taget i under konstant
vispning. Smaksätt med salt och peppar och blanda till sist ner den
grovhackade persiljan.

Be Sociable, Share!