Historia av Fransk Champagne


Denna andra artikel om historia fransk matlagning börjar med renässansen. Renässansen såg en förfining av mat och servis som införs genom Catherine de Medicis och hennes florentinska kockar. Det är så krämer och zabagliones dykt upp, samt spenat. Tvärtemot vad många tror (ingen tvekan följd av historien om ”en kyckling i varje pott”, var Henrik IV inte en gourmet, men en glupsk aptit Under hans regeringstid verkade de klassiska franska såser..


Bearnaise, Mornay och florentinska här berodde på påverkan av Katarina av Medicis och hennes florentinska chefs.The 17th century såg blomstring domstolen i King Sun (Louis XIV), det är då som gastronomi, som vi känner den idag, tog sina rötter Det måste. sägas dock att, precis som hans farfar Henrik IV, var Louis XIV mer en gluton än en gourmet. Det är i 17-talet att Don Perignom uppfann champagne. Glass, som vi känner den, visades på borden. Det är då än matlagning började betraktas som en konst i Frankrike och att regeringstiden av mästerkockarnas började. Låt oss hylla i förbigående den mest berömda av alla, den som hade en sådan professionell samvete att han störtade ett svärd genom hans kropp, eftersom fisken kom inte i tid. Han var Vatel, kocken prins de Condà ©. befolkningen, i motsats till vad som har proklamerat, levde ett ganska gott liv förutom några mörka år under sjuttiofem år av Ludvig XIV: s regeringstid. Låt oss inte glömma att våra förfäder hade en mycket större aptit än vi gör. När Bruyà ¨ re skrev att bönderna förtärt rötterna, låt oss notera att i dessa dagar rötterna var vad vi nu kallar morötter, rovor, palsternacka och andra växter rot. Det är runt 1550 att potatisen först dök upp i Europa, kom tillbaka från Sydamerika av de spanska conquistadorerna, men ingen trodde på det, och det är inte förrän Ludvig XV att Parmentier utvecklade sin kultur i Frankrike. att främja den , de hade en stor bankett på domstolen, och tjänat åttio olika recept av potatis rätter. På Parmentier grav, på kyrkogården av PA ¨ re Lachaise i Paris, sedan hans död i 1813, en Potatisplantan blommar varje year.Very lite övergången i matlagning mellan den 17 och 18 century.Under Ludvig XV, blev matlagning mycket trendig. Adeln, de damer, kungen, drottningen, alla försökt sig. Drottningen, Maria Lecsczynska importerade polska rätter, rika i grädde . Alla försökte att bli en kock och många lyckades. För hans del blev Ludvig XV specialist av kaffe, som förs in från kolonierna strax innan, blev en furor. Under revisionsrättens supéer, Louis XV alltid beredd kaffet själv med . mycket vård från den tiden, blev matlagning en konst och uppnått apogy runt 1900.Louis XVI hade en Robuste aptit som inte ens påverkas av strategin i giljotinen Omedelbart efter hans dödsdom han åt. sex fläskkotletter, en hel kyckling, flera ägg och tre glas vin. På den tiden var små färska gröna ärtor på modet, liksom foie gras parfymerad med konjak och truffles.There bodde då i Frankrike en ung, briljant och mycket stilig amerikan som representerade sitt . landet Han inspirerat av den franske matlagning och viner i Frankrike – och en viss fransk ung dam med vilken han delade en passionerad kärlekshistoria Han mycket uppskattat Frankrikes douceur de vivre (det goda livet) och gjorde många väldigt nära vänner där.. Vi måste vara diskret här, eftersom den unge mannen blev president i Förenta staterna. Vi talar om ingen mindre än Thomas Jefferson. År 1777 tog han tillbaka till Amerika en stor connaissance av franska viner, franska menyer och franska kockar . I själva verket en fransk kock nöjda gäster på Vita huset i åtta år. De flesta av alla, tog Thomas Jefferson tillbaka från Frankrike receptet för glass, som han skrev ner sig och som blev en nationalrätt. Detta recept i sin egen handstil fortfarande finns i Vita huset archives.This avslutar Del 2 av historia fransk matlagning. Del 3 kommer att börja med den franska revolutionen. ses då

Be Sociable, Share!