Jul i olika europeiska länder

I Finland är julafton den normala tiden för att ordna med julgran och det är också vanligt att gå till bastun och för familjer att lyssna till en sändning av den rikstäckande ”freden i julen” på radion. Julmiddag består vanligen av en stor skål kokt torsk som är snöig och fluffigt utseende, serveras med gräddsås och kokt potatis. Julbord avrundas ut med stekt spädgris eller rostad färsk skinka och grönsaker. Bland bönder finns det en sed att binda en kärve av korn, med nötter och frön, till en stav som sätts på en bakgård för fåglar.


Många bönder kommer att vänta tills efter fåglarna har ätit tidigare än har sitt julmiddag. Och Santa Claus väntas gå till egenskaper i viss person tillsammans med sina jul tomtar att presentera sig julklappar. Jul i Frankrike kallas Noel, från meningen ”Les Bonnes Nouvelles” eller ”den goda nyheten”, som hänvisar till evangeliet. På julafton är katedraler och kyrkor utmärkt lyser och fylld med ljudet av julsånger, ringer kyrkklockor och klockspel. Traditionen bland ungdomar är att placera sina sneakers med brasafton för Pere Noel eller le petit Jesus för att fylla dem med gåvor. Inom norra Frankrike dock ungdomar få objekt på 6 december, St Nicholas Dag, som ett alternativ av julen. De flesta franska hem kan ha en julkrubba eller CR? Che på displayen under säsongen. I södra Frankrike, kommer en del människor bränner en stock i sin bostad från julafton till nyårsdagen, som kommer ut från en odling anpassad att utnyttja loggen för lycka i den kommande skörden. Den franska gör också en traditionell kaka som kallas buche de Noel, eller jul Log, som är formad som en Xmas logg och är en del av en sen middag som kallas le reveillon hålls efter midnattsmässan på julafton. Den primära skålen för denna måltid består i allmänhet av fjäderfä, skinka, sallader, kakor, frukt och vin, men varierar i enlighet med region. Huvudrätten i Bourgogne är kalkon med kastanjer och i Paris det är ostron, foie gras och buche de Noel kaka. Vinerna serveras vanligtvis är Champagne, Muscadet, Sauterne och Anjou. En årlig sed dockteater, särskilt i Paris och Lyon, är populärt i hela julen. I Paris är det också vanligt att stora varuhus för att ha stora, animerade skyltfönster. Jul i Italien heter ”Il Natale” eller ”födelsedag”. Julen börjar åtta dagar tidigare än jul, en period som kallas Novena, och löper under tre veckor. Under Novena, barn klänning som herdar och gå från hus till hus sade jul dikter, sjunger och deltar i rör. De får oftast pengar för att köpa presenter hela denna verksamhet. Den Julkrubba, som kallas Presepio har miniatyr siffror, ristade i trevlig detalj av lera eller gips, den heliga hushåll i stadigt och är centrum för julen för familjer. Familjer säger böner och barn läsa dikter runt Presepio. Julafton middag, kallas cenone, är en konventionell maträtt av rostad, bakad eller stekt ål. I vissa områden är olika typer av fisk förberedd för denna middag, samt fläsk, korv i en gris ben eller kalkon fylld med kastanjer. Julgodis kallas panettone och traditionellt har nötter och mandlar. På julafton, som barnen sina sneakers för en snäll, gammal kvinna eller ful häxa kallas La Befana, som rider på en kvast ned skorstenar, för att fylla dem med presenter av leksaker eller godis. Om de hade varit dålig, kommer deras sneakers sannolikt att fyllas med kol. Vissa barn vänta till 6 januari, Trettondagen, för att ta emot gåvor. Norge är där sed Xmas log startat och som gav upphov till logga formade kakor, ost och andra desserter under helgerna. Norrmännen omedelbart går ofta ut i skogen för att hugga sin egen jul virke, som i hemlighet är inrett på julafton att överraska barnen. Efter granen avslöjas, norrmännen har interaktion i ”kretsande granen”, en tradition genom vilket alla går fingrarna bildar ett band tvärs över trädet. De promenerar sedan över julsånger träd sång. Objekt fördelas efter denna ritual är klar.

Be Sociable, Share!