Kräftsoppa med krondill

4 personer

1 liter skal från kräftor eller räkor
1 palsternacka
2 gula lökar
1 fänkål
3 skalade vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
3 dl vitt vin
vatten
8 vitpepparkorn
2 lagerblad
2 knippen krondill

Smaksättning:
konjak
cayennepeppar
saften från en halv citron

Skala och skär palsternackan, löken och fänkålen i mindre bitar. Hetta
upp olja i en stor kastrull. Bryn räk- eller kräftskalen med
palsternackan, löken, fänkålen, vitlöken och tomatpurén. Häll på
vinet, fyll på med vatten så att det täcker. Tillsätt kryddorna.

Tryck ner krondillen i vätskan. Låt fonden sjuda i ca 30 minuter,
skumma hela tiden. Sila bort grönsakerna och koka ner fonden tills den
får en god smak. Smaksätt med salt och peppar, konjak och
cayennepeppar.

Önskas en krämig kräftsoppa tag 2 dl grädde beräknat till 3 – 4 dl
buljong. Den krämiga soppan kan smaksättas med saften från en halv
pressad citron om så önskas.

Be Sociable, Share!