Kyckling Ali-Bab

Ingredienser
(för 5-6)

2 färska kycklingar à ca 800 g
1 1/2 citron, skalet
ca 9 dl vispgrädde
1 1/2 tsk grovmalen svartpeppar
1 1/2 burk fransk ljus Dijonsenap à 142 g
1-2 msk smör
3-4 krm salt

Tillbehör:
Buljongkokt ris

Kyckling Ali-Bab
Ali Bab har funnits i sinnevärlden till skillnad från Ali Baba (och de 40 rövarna). Han var en stormrik gourmet, som levde i Paris på 1920-talet. Det viktigaste med gourmetmaten är råvaran. Här skall det vara färsk kyckling – pruta inte på det förrän i absoluta nödfall.

Receptet är från Allt om Mat nr 5 1977.

Tillredning
Sätt ugnen på 275 °C.

Stycka kycklingarna. Tag först bort bröstbenet. Håll kycklingen i ett stadigt grepp, tryck in med höger hands tumme från utsidan mitt på bröstbenet.

Tag ut benet. Dela sedan kycklingen i två halvor. Skär bort ryggbenet.

Placera halvorna i smord panna och fördela senapen över. Sätt pannan i ugnen och stek i ca 20 min.

Tvätta och borsta citronerna noga. Skala dem tunt med potatisskalare. Det är viktigt att så lite vitt som möjligt följer med. Strimla skalen.

Blanda citronskal, peppar och grädde i en rymlig kastrull. Koka upp och koka ihop 5-10 min tills grädden börjar tjockna men ändå ca 2/3 återstår.

Tag kycklinghalvorna från ugnen. Lägg ner dem i gräddkoket. Se till att all senap följer med och skrapa ur pannan väl. Koka kycklingarna färdiga i grädde 10-15 min på ej för stark värme för att såsen inte ska bränna fast i botten.

Lägg kycklingdelarna på ett uppläggningsfat. Täck med folie och håll varmt. Sila såsen. Koka ihop den ytterligare några minuter om den verkar för tunn. Smaksätt med salt. Runda av och tona ner pepparsmaken genom att vispa i en liten klick smör.

Slå såsen över kycklingarna och servera med ris. Sallad serveras på separata assietter till eller som mellanrätt.