Kyckling Marengo

En mustig kycklingrätt som enligt legenden skapades av Napoleon Bonapartes kock efter att den blivande kejsaren besegrat Österrikarna i ett berömt slag vid just Marengo i Piemonte (nuvarande Italien).

Ingredienser (8 portioner)
300 g färska champinjoner
1+1 msk olivolja
1+1 msk smör
12 små steklökar
3 vitlöksklyftor
1 kg kycklingfiléer
½ tsk cayennepeppar
1 tsk nymald svartpeppar
½ tsk vitpeppar
2-3 tsk salt
2 burkar hela tomater
2 dl vitt vin
1 tsk torkad dragon
1 tsk torkad rosmarin
1 tsk torkad timjan
Tillagning
Ansa och halvera champinjonerna. Fräs dem i en del av matfettet i en stor kastrull tills den fått fin färg. Lägg dem på en tallrik.
Skala löken och vitlöken.
Blanda pepparsorterna och saltet. Krydda kycklingfiléerna med blandningen.
Bryn fågeln i resten av matfettet. Tillsätt lökarna och låt dem bryna med en stund.
Häll på tomater och vitt vin. Pressa i vitlöken och örtkryddorna.
Lägg på lock och låt alltsammans sjuda tills kycklingen är färdig, c:a 15-20 minuter.
Smaka av med mer kryddor.
Lägg ner de stekta champinjonerna och låt dem bli varma.
Servera med kokt ris.