Lars Teodor ”Lappen” Jonsson

Ett minne jag har från barndomen är en film om en gammal man som bodde i en lappkåta, som ung kunde man inte riktigt förstå de hela då folk idag har alla tänkbara bekvämligheter varför då bo i en lappkåta mitt ute i skogen.

Jag fick höra att det var ”Lappen” en gammal skidåkarlegend som varit med i flera stora mästerskap och vunnit en hel del priser.

Redan tidigt bestämde jag mig för att försöka hitta mer info om ”Lappen” då jag tyckte det var lite ”udda” att bo i en lappkåta i skogen, det har varit svårt att hitta någon direkt information om honom.

Men han levde mellan 1903-1998 och deltog i tre olympiska spel 1928 1932 och 1936, totalt deltog han i 18 nationella mästerskap, det sägs att han när han blev trött så stannade han i spåret och andades ut, när sen resterande åkare kom i fatt honom satte han fart igen och körde ifrån dom.

Under os 1928 skrev Stockholms tidningen följande notis om honom.

”Vi trodde först att det var ett hopkrupet ilsket
alptroll, stört i sin ro av alla skidåkarna,
som kom sättande. Undan gick det så
det fräste. På tjugo meters håll sågo vi, att
det var Lars Teodor, som på detta livsfarliga
sätt transporterade sin kropp genom
rymden. Ännu närmare kom knytet, och
vi urskiljde ett par gnistrande ögon… I
ett huj var han förbi oss på väg mot
målet.”

Ingen vet dock säkert vad som hände med hans pokaler, ryktet säger att han sänkt dom i en av dom djupaste tjärnar som finns i Jämtland.

Dock lever minnet av ”Lappen” kvar i trakterna kring Jämtland och Ströms vattudal

Update : Någon månad efter jag skrev detta inlägg fick historien en annan vändning. Man hittade då ”Lappens” pokaler i en källare i Strömsund, läs mer här