Marinerade jordgubbar med mandelmascarpone

Vill du ha en enkel dessert är förstås nyplockade jordgubbar en fröjd i sig. Med balsamvinäger och en crème gjord på färskost, mandel och honung blir desserten lite mer ”arbetad”, men är fortfarande väldigt enkel och fräsch.

Receptet är hämtat ur boken Medelhavsmat till vardag & fest (Prisma). Köp den på Bokus för 198 kr.

Utskriftsvänlig version

Ingredienser (4 portioner)
500 g små färska jordgubbar
3 msk rå- eller strösocker
2 msk lagrad balsamvinäger
Mandelmascarpone
50 g sötmandel
250 g mascarponeost
3 msk flytande honung
1-2 droppar bittermandelessens
Tillagning
Strö socker och droppa balsamvinäger över jordgubbarna. Blanda försiktigt, täck över och låt dra 1 timme i rumstemperatur.
Ställ eventuellt jordgubbarna i kylen en kort stund före servering.
Mandelmascarpone: Skålla, skala och rosta mandeln i en torr och het panna. Hacka mandeln grovt.
Blanda mandel och mascarpone och smaka av med honung och bittermandelessens. Servera crèmen tillsammans med jordgubbarna.