Moussaka

Moussaka äts traditionellt i alla länder nordöst om Medelhavet. Men mest utbredd är den i Grekland och Turkiet. Det här moussaka-receptet är en grekisk variant.

Ingredienser (6 portioner)
4 auberginer
havssalt
olivolja
3 potatisar
1 dl ströbröd
1 dl riven ost
Ostsås
½ dl olivolja
5 dl mjölk
½ dl vetemjöl
2 ägg, uppvispade
2 dl riven ost
havssalt
svartpeppar
Lammfärssås
1 stor gul lök
olivolja
400 g lammfärs
400 g krossad tomat
1 dl vitt vin
vitlök
havssalt
peppar
Tillagning
Skiva auberginerna i centimetertjocka skivor och strö på havssalt. Låt ligga i minst en halvtimme.
Ostsås: Blanda olivolja, mjölk och mjöl i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt småkoka några minuter.
Tillsätt havsalt, nymald svartpeppar, riven ost och de uppvispade äggen. Låt svalna.
Lammfärssås: Hacka löken och fräs upp i olivolja.
Tillsätt lammfärsen och finfördela den under bryningen.
Blanda i de krossade tomaterna, vitlök, havssalt, nymald svartpeppar och vitt vin. Låt småkoka i ungefär 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Skölj aubergineskivorna och torka dem. Stek dem gyllenbruna i olivolja. Lägg aubergineskivorna i en stor ungsfast form.
Skala potatisen och skiva i tunna skivor. Lägg skivorna ovanpå aubergineskivorna.
Bre ut lammfärssåsen över potatisen och därefter ostsåsen på lammfärssåsen. Avsluta med ströbröd och riven ost överst.
Grädda mitt i ugnen i ungefär 40 minuter. Låt svalna betydligt innan servering.

Be Sociable, Share!