Örtbröd med ost

Tillagningstid: Över 20 min
Svårighetsgrad: Medel

Portioner: 15
Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme,
37°C. Smula jästen i en bunke. Tillsätt lite av degvätskan och rör tills
jästen löst sig. Häll över resten av degvätskan. Tillsätt socker, salt,
örter, ost och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen smidig och låt jäsa
övertäckt i bunke ca 40 min.

Ta upp degen och knåda den. Dela degen i 15 bitar. Rulla varje bit till
en bulle, platta till bullen något och skär eller klipp små jack runt
om varje bulle. Lägg bullarna på en bakpappersklädd plåt. Låt jäsa
övertäckta ca 30 min.

Pensla med uppvispat ägg och strö över sesam- och vallmofrö. Grädda i 250°C,
ca 10 min.

Låt bröden svalna under bakduk på galler.

50 g smör eller margarin
2,5 dl mjölk
0,5 pkt jäst (25 g)
0,5 msk socker
1 tsk salt
0,5 dl örter (finhackade, t ex basilika, persilja)
1 dl riven ost (med stark smak, t ex cheddar)
7 dl vetemjöl (6-7 dl)

PENSLING:
1 ägg

GARNERING:
sesamfrö (eller vallmofrö)

Be Sociable, Share!