Örtstekt rostbiff

Saftig söndagsstek med extra smak av örtkryddor.
Bjud köttet med ljuvlig balsamicosås.
Såsen kan du göra i god tid och steken sköter sig själv i ugnen

Klicka för större bild. Det här behövs för ca 6 port:

800 g rostbiff
2 msk olivolja
3/4 dl hackade örtkryddor
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

Balsamicosås:
1 dl balsamvinäger
1 1/2 msk socker
4 dl vatten
3 msk Touch of Taste Kycklingfond
1 msk kinesisk soja
50 g osaltat smör
salt, peppar
3 msk Maizena redning till bruna såser
Ugn: 125°

Gör så här:

1. Bryn köttet gyllene runtom i lite matfett i en stekpanna.
Tag upp köttet och lägg det i en eldfast form.
2. Hacka kryddorna och blanda samman dem med salt, peppar och olivolja.
Pensla köttet runtom med örterna.

3. Stick in en kött-termometer i den tjockaste delen av köttet.
Stek köttet till önskad innertemperatur, 55° för rött kött, 65° för lätt rosa kött,
70° för genomstekt kött. Ös köttet någon gång under stektiden.

4. Häll balsamvinäger och socker i en kastrull.
Låt det koka ihop under omrörning tills ca 3 msk återstår.
Tillsätt vatten, kycklingfond och soja. Låt det koka samman ca 5 minuter.
Tillsätt smöret och låt det smälta. Smaka av med salt och peppar.
Rör ner redningen och låt såsen koka 1 minut.

Tips!
Skär köttet i skivor och bjud det tillsammans med lättfrästa grönsaker och sås.
Potatisgratäng eller klyftpotatis är gott till.

Smaklig måltid!

Be Sociable, Share!