Osso buco med gremolata och saffransris

4 personer

4 skivor färskt fläsklägg (ca 5 cm tjocka)
1 rotselleri
2 morötter
2 gula lökar
1 palsternacka
några kvistar timjan
2 burkar krossade tomater
3 dl vitt vin
6 dl vatten
1 msk kycklingbuljong
150 g rökt fläsk
salt och peppar

Gremolata:
3 dl finhackad bladpersilja
2 rivna vitlöksklyftor
rivet skal från 1 citron

Saffransris:
3 dl avorioris (eller annat ris)
smör
2 finhackade schalottenlökar
1 pkt saffran
2 dl tomatsås från osso bucon
4 dl vatten
salt

Skala och skär sellerin, morötterna, löken och palsternackan i mindre
bitar. Bryn fläskläggen i smör och olja i en rymlig gryta (gärna
gjutjärnsgryta). Lägg ner sellerin, morötterna, löken, palsternackan
och några kvistar timjan i samma gryta som fläskläggen och låt
alltihop fräsa tillsammans. Häll på de krossade tomaterna, vinet,
vattnet, buljongen och det rökta fläsket. Sätt på locket och låt det
sjuda på medelvärme i ca 1 1/2- 2 timmar.

Kontrollera att köttet är färdigt genom att smaka på det. Lyft sedan
ur fläskläggen, spara undan 2 dl tomatsås till riset och låt såsen
koka ner lite. Lägg därefter tillbaka fläskläggen i såsen i grytan.

Gremolata:
Blanda alla ingredienser och fräs dem hastigt i olivolja i en panna.
Strö sedan gremolatan över osso bucon innan servering.

Saffransris:
Fräs riset i smör med löken och saffranen. Blanda i 2 dl tomatsås från
osso bucon och häll på vatten. Låt koka under lock tills det är
färdigt.

Be Sociable, Share!