Ostkaka med hjortron

5 dl mjölk
1 dl mjöl
2 msk ostlöpe
1 dl finhackad mandel
2 bittermandlar
4 ägg
4 dl grädde
1 1/2 dl socker

Sätt ugnen på 175 grader. Sätt en kastrull på spisen, häll i 4 dl
av mjölken och värm upp den till 37 grader. Häll resten av mjölken
(1 dl) i en skål, blanda i mjölet och rör ihop till en redning.
Rör ner redningen i den fingerljumma mjölken tillsammans med löpen.
Dra kastrullen från plattan och låt mjölkblandningen stå en timme
under lock och ysta sig.

Sätt en sil över en bunke, lägg en kökshandduk som silduk i silen
och lyft försiktigt i ostmassan med hjälp av en hålslev. Låt ostmassan
stå och rinna av till dess att det mesta av vasslan runnit ner i skålen
och konsistensen på ostmassan blivit fastare, ca 60 minuter.

Knäck äggen i en skål, lägg i sockret, vispgrädden mandeln samt
bittermandeln och vispa ihop detta till en smet. Rör ner ostmassan
i äggblandningen , vispa försiktigt och häll över smeten i en smörad
form. Baka i ca 40 – 45 minuter.

Hjortronen:
4 dl hjortron
2 msk honung
Färsk mynta

Värm hjortronen under svag värme, de skall inte koka, smaksätt med
honungen och den färska myntan.

Be Sociable, Share!