Oxfilé Wellington med madeirasås

Festlig varmrätt som går bra att laga i god tid.
Grädda den strax innan den ska serveras.

Det här behövs för 4 port:
4 skivor oxfilé (ca 80 g/st)
4 plattor djupfryst smördeg
1 ägg
Duxelles-massa:
3 msk osaltat smör
100 g rökt skinka
150 g färska champinjoner
1 gul lök
1 msk madeira
1 tsk tomatpuré
2 dl grönsaksbuljong (tärning)
salt, peppar, paprikapulver

Madeirasås:
2 dl köttbuljong (tärning)
1 dl madeira
2­3 msk tomatpuré
1 krm paprikapulver
1/4 krm kajennpeppar
ev maizenamjöl + vatten till redning

Tillbehör:
potatisgaletter
säsongens kokta grönsaker

Ugn: 200°

Gör så här:

1. Tina smördegen enligt förpackningens anvisningar.
Kavla ut smördegen tunt och tag ut runda bitar, så stora att de senare går att vika runt köttet.
Sporra ut garnering av överflödet.
2. Bryn köttet runtom i lite osaltat smör i en stekpanna. Låt biffarna kallna.

3. Finhacka lök, skinka och svamp till duxelles-massan.
Låt det hackade mjukna i smöret i en stekpanna utan att det får färg.
Tillsätt tomatpuré, madeira och buljong. Låt det puttra några minuter.
Smaka av med salt och peppar.

4. Lägg allt i en mixer eller matberedare och mixa det. Låt det kallna.

5. Lägg en rejäl klick av duxelles-massan i mitten på varje degbit.
Lägg på biffen, vik ihop degen och tryck till skarvarna väl.
Lägg knytena på bakpappersklädd plåt med skarven nedåt.
Lägg på garneringen och pensla med uppvispat ägg.
Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter eller tills smördegen har fått fin färg och allt är genomvarmt.

6. Gör under tiden såsen. Lägg alla ingredienser, utom maizenamjölet, i en kastrull.
Låt det koka upp. Smaka av. Red eventuellt såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten.
Låt sedan såsen bara koka upp på nytt. Bjud potatisgaletter och någon kokt grönsak till.

Smaklig måltid!

Be Sociable, Share!