Oxrullader med gräddsås

Min barndoms söndagsmiddagar bestod ofta av oxrullader med många goda tillbehör. Allra godast var nog mors härliga gräddsås till. Här får du lära dig hur man lagar denna omtyckta husmanskost.

Det här behövs för ca 4 port:
8 tunna skivor innanlår, ca 500 g
1/2 tsk salt
1 krm svart- eller vitpeppar
Fyllning:
4 baconskivor

Stekning:
2 msk smör eller margarin
2­3 dl buljong (tärning)

Sås:
3 dl sky + vatten
2 msk vetemjöl
1 1/2 dl grädde
salt, peppar, soja

Gör så här:

1. Lägg köttskivorna bredvid varandra på en skärbräda. Dela baconskivorna och lägg på dem. Salta och peppra.
2. Rulla ihop skivorna och fäst med tandpetare.

3. Bryn rulladerna i matfett runt om. Lägg dem i en stekgryta och späd med buljong, lite i taget. Efterstek på svag värme ca 45­50 minuter.

4. Ta upp rulladerna och ta bort tandpetarna.

5. Mät upp skyn. Rör ut mjölet med grädden. Vispa ner redningen i skyn och sjud såsen ca 5 minuter. Smaka av med salt, peppar och soja.

6. Lägg upp rulladerna och servera dem med sin sås. Bjud inlagd gurka, gelé och kokt potatis till.

Tips!
En annan god fyllning till rulladerna är 8 ansjovisfiléer och 1 liten finhackad gul lök.

Smaklig måltid!

Be Sociable, Share!