Pannbiff med lök

Svensk husmanskost när det är som bäst. Pannbiff med lök är så gott att det smälter i munnen. Servera gärna pannbiffen med rårörda lingon och kokt potatis eller potatismos.

Ingredienser (4 portioner)
250 g nötfärs
250 g blandfärs
¾ dl havregryn
2 msk kalvfond
1 dl vatten
1 ägg
1 ½ msk hackad gul lök
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
1 msk smör
ev. ströbröd
Gräddsås
3 dl vispgrädde
1 ½ msk vetemjöl
1 msk smör
½-1 msk soja
nymald vitpeppar
ev. salt
Stekt lök
2 gula lökar, skivade
½ dl vatten
1 msk smör
Tillagning
Blanda havregryn, kalvfond och vatten i en skål. Låt svälla i c:a 15 minuter.
Tillsätt lök, ägg, salt och peppar.
Lägg i färsen och arbeta samman tills allt är väl blandat.
Fukta händerna med lite olja eller vatten och forma färsen till pannbiffar. Lägg dem på smörpapper.
Stek pannbiffarna i smör i en stekpanna, c:a 4 minuter per sida.
Gräddsås: Blanda/skaka mjölet väl med lite av grädden till en redning.
Häll resten av grädden i stekpannan där pannbiffarna stekts. Låt koka upp.
Häll i hälften av redningen, rör om och låt koka lite. Tillsätt mer redning om såsen är för lös.
Tillsätt smöret. Smaka av med soja, vitpeppar och eventuellt lite salt.
Sila såsen innan servering.
Stekt lök: Lägg löken i torr stekpanna och häll på vattnet.
Låt vattnet koka bort under omrörning.
Tillsätt smör och fräs löken tills den är vackert gyllene.
Servera pannbiff med lök tillsammans med rårörda lingon, kokt potatis och ättiksgurka.

Be Sociable, Share!