Päron- och hallonfylld vetekaka

6-8 personer

Vetedeg:
25 g jäst
2 dl mjölk
1 ägg
1/2 dl socker
50 g smält smör
2 tsk malen kardemumma
4 1/2 dl mjöl

Fyllning:
2 päron av fast och hård kvalitet
200 g frysta hallon
2 dl finhackad mandel
1 dl russin
3 ägg
3 dl socker
3 1/2 dl kesella
2 tsk bakpulver
3/4 dl mjöl
saften och skalet från 1 citron

Vetedeg:
Smula ner jästen i fingervarm mjölk och blanda i äggen, sockret,
smöret och kardemumman. Rör ner mjölet och knåda till en deg. Tillsätt
mer mjöl om degen kladdar. Låt det jäsa i 30 minuter.

Kavla ut degen och lägg den i en ugnsfast form med halvhöga kanter.
Täck formen med degen så att degen räcker över och lite utanför
formens kanter.

Fyllning:
Sätt ugnen på 175 grader. Skala och skär ner päronen i mindre bitar.
Blanda päronen med hallonen, mandeln och russinen. Vispa äggen och
sockret poröst och blanda därefter i kesellan, bakpulvret och mjölet.
Tillsätt skalet och saften från citronen. Vispa ytterligare. Lägg
fruktblandningen i formen och häll över smeten. Ugnsbaka i ca 30-40
minuter.

Pudra kakan med florsocker innan serveringen. Denna dessert går bra
att servera både varm och kall.


Be Sociable, Share!