Porterstek

Det du behöver är:
1 stek på ca: 2kg (gör inget om den är mindre, blir lite kortare koktid bara)

1 flaska porter
1 dl svartvinbärssaft (Konc) ingen blandsaft!!
1 dl Soya
1 tsk Timjan
10 st Enbär
1/2 tsk Svartpeppar (Hela)
2 st buljongtärningar (Kött/oxe)
2-3 st vitlöksklyftor
1 gul lök

Blanda ihop alla ingredienserna och koka upp,
Lägg i köttet och låt småkoka på svag värme ca: 1 timme
Sen vänder du på steken och låter småkoka ytterligare 1 timme. Lägg gärna steken efter det att den har kokat klart i folie så att den får vila medan du gör såsen. (häll gärna i ev. vätska från köttet i såsen när den är klar)

Till såsen ska du ha:
2-3 dl grädde
5 msk vetemjöl
8 dl sky

sila av skyn från kryddorna och red sen av skyn med vetemjöl och tillsätt grädden mot slutet (ju längre såsen får småputtra desto godare blir den) Det kan hända att du inte får ihop den mängd sky som jag nämnt men då är det ju bara att ta lite mindre mjöl.

Be Sociable, Share!