Renstek

(4 port.)

Ingredienser:

1 kg renstek

C:a 10 st krossade enbär

Salt, peppar

1 burk kantareller

Grädde
Sås:

1,5 msk smör

2,5 msk vetemjöl

4 dl sky och svampspad

Grädde

2 msk riven mesost

0,5 msk Kinesisk soja

Buljongtärning
Gör så här:

Lägg upp den frysta eller nätt och jämt tinade steken på ett stekgaller i
en ugnspanna och ställ in det i ugnen som skall hålla 175 °C.
Efter c:a en timme är köttet helt tinat.
Krydda då med enbär, salt och peppar.

Stick därefter in en köttermometer i stekens tjockaste del.
Stek ytterligare tills temperaturen är 70-72 °C.
Köttet är då svagt rosa inuti. Vid 77 °C är köttet genomstekt.
Obs! Överstek inte renkött! Det blir torrt då.

Tag ut steken och håll den varm i folie.

Vispa ur pannan med buljong eller tärningsbuljong.
Blanda smöret med mjölet, lägg ner i skyn och vispa kraftigt.
Tillsätt soja och mesost och smaka av med salt och peppar.
Späd sedan med grädden.

Skär upp steken och servera!

Be Sociable, Share!