Republiken JämtlandHistorien om Republiken Jämtland börjar 1963 av vad som kallas Befrielserörelsen.

Republiken har en egen flagga, ett eget språk (Jamska). Självklart dom även en egen Arme, JRA (Jämtländska Republikanska Armén) som en gång om året drar ut i skogen på övning med tusentals frivilliga och skjuter på allt som rör sig i tre veckor (även känt som älgjakten)

Några av dom regler som finns

* Spring inte, utan promenera sakta och lugnt, som en jamt.

* Allt fäktande med armarna, alla grimaser och allt tal med gäll, genomträngande röst kan orsaka nervositet i omgivningen varvid kvarvarande mineringar från tidigt 60-tal utlöses, men det finns ingen anledning till oro!

* Vid ostlig vind kan en besvärande skitlukt från Sundsvall lägra sig över vår vackra nejd. Detta behöver inte betyda att läckage från förråd av vinäger och senapsgas är för handen – ängslas icke! Hys ingen farhåga!

* Den som planerar att bege sig med bil över Frösöbron under dagtid uppmanas å det enträgnaste att avstänga bilmotorn och med handkraft skuffa fordonet över bron. Lossa dock inte säkerhetsbältet!

Högfrekvensextrabakyler från interna tappningsblock kan utlösa detonationer. Det finns emellertid ingen anledning till oro!

* Om Du, ärade besökare, skulle känna Dig förkyld eller en smula bakstyv efter gårdagens kalas, kan Du åstadkomma ängslan och förvirring. Detta kan Du lätt förhindra om Du virar in Dig i stanniolpapper.

* Slutligen: Var artig även om Du inte förstår det jamtska språket.

* Anledning till oro finnes icke!

Det har änså länge funnits tre stycken presidenter i Jämtland

Yngve Gamlin (1963-1983)
Moltas Eriksson (1983-1988)
Ewert Ljusberg (1988- )

Yngve Gamlin var den som drog igång republiken och vid ett besök hos Tage Erlander i Harpsund 1967, fick Gamlin ro den så kallade Harpsundsekan. Efter besöket påstog Gamlin att han stulit bottenproppen i ekan och skulle inte lämna tillbaka den om han inte fick ekonomisk bistånd till Republiken Jämtland.
Detta fick stor uppmärksamhet i media, Erlander mötte dock det hela med stort lugn, ”Vi har en reservplugg”.