Ripa

(0,5-1 port.)

Ingredienser:

En ripa
Salt och peppar
Buljong
Ev. lite rödvin
Morötter
Lök
Krossade enbär

Till såsen:

Messmör
Mjöl
Grädde

Gör så här:

Torka av den upptinade ripan och gnid in den med salt och peppar. Bind ihop den och bryn den med smör eller margarin i en järngryta. Slå på 2 dl kokande buljong eller vatten. Extra god sky får man om delar av buljongen ersätts med rödvin.

Låt ripan sjuda på svag värme under lock i c:a en timme, eller tills låren lossnar lätt. Morötter, lök och krossade enbär ger en pikant smak åt skyn.

För att göra såsen så silar man av skyn och avsmakar med salt och peppar. Rör samman mjöl och grädde och red av såsen. En klick messmör i gör såsen extra god.

Dela ripan med sax eller kniv och servera med kokt eller stekt potatis, sallad, bönor eller blomkål, svamp, rönnbärsgelé eller lingonsylt.

Be Sociable, Share!