Schwarzwaldtårta

Denna tårta är en försvenskad variant av Schwarzwaldtårta som fått sitt namn från bergsområdet i sydvästra Tyskland. Det går bra att förbereda bottnarna till Schwarzwaldtårtan någon dag i förväg.

Ingredienser (14 portioner)
Bottnar
3 dl hasselnötskärnor
4 äggvitor
2 dl florsocker
Fyllning
4 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
1 äggvita (kan uteslutas)
Dekoration
125 g mörk choklad
kakao
Tillagning
Sätt ugnen på 175 grader
Rosta hasselnötterna i ugnen tills skalet börjar lossna något
Ta bort skalet från hasselnötterna (det går även bra att ha kvar skalet om man har tidsbrist)
Mixa eller mal hasselnötterna fint
Vispa äggvitorna tills skummet är fast. Tillsätt florsocker och vispa ytterligare en minut. Blanda försiktigt ned hasselnötterna i smeten.
Rita runda tre rundlar på bakplåtspapper. Smält matfett och pensla rundlarna.
Bred ut smeten så att rundlarna täcks av ett fint lager bottensmet.
Grädda i ugnen i ungefär 10 minuter. Låt svalna innan du tar bort bakplåtspappret.
Fyllning: Vispa vispgrädden tillsammans med vaniljsocker och äggvita.
Dekoration: Smält chokladen t.ex. i en mikrovågsugn. Bred ut den på ett bakplåtspapper så tunt som möjligt. Skär i fyrkanter innan den stelnat.
Bygg tårtan genom att varva bottnar med fyllningen. Spara c:a hälften av fyllningen för att täcka sidan och toppen. Placera ut chokladbitarna runt kanten och uppe på tårtan. Avsluta med att pudra över kakao

Be Sociable, Share!