Sjömansgryta

4 personer

8 skivor (700 g) nötinnanlår
1/2 kg skalad potatis
3 gula lökar
2 dl vatten
1 msk outspädd kalvbuljong
4 dl mörkt öl
1/2 msk torkad timjan eller 6 kvistar färsk
2 skalade palsternackor
3 lagerblad
9 enbär
salt och peppar

1,5 msk maizenastärkelse
1-2 msk dijonsenap
lite socker
1 dl grovhackad persilja
1 finhackad schalottenlök
salt och peppar

Skiva potatisen och palsternackan i tjocka skivor. Skär löken tunt,
stek den i lite smör och lägg upp den i en skål. Bryn köttet, salta
och peppra. Lyft köttet ur stekpannan och koka ur pannan med lite
vatten. Häll över skyn från stekpannan i en gryta.

Varva köttet, löken, potatisen och palsternackan i grytan. Häll på
buljongen, vattnet, ölet och kryddorna. Koka upp grytan och sänk sedan
till medelvärme. Låt stå och småputtra i ca 1 timme. Smaksätt med salt
och peppar. När köttet är mört, sila av buljongen i en kastrull.

Koka upp buljongen och red av den med maizenan. Smaksätt med
dijonsenap, socker, salt och peppar och häll tillbaka skyn i grytan.
Avsluta med att blanda i persiljan och den finhackade schalottenlöken.
Servera sjömansbiffen med lingon.


Be Sociable, Share!