Skånsk kalops

Skånsk kalops är god, billig och nyttig söndagsgryta som nästan lagar sig själv och blir det nåt över har man en god matlåda.

Skillanden mellan en vanlig kalops och en skånsk kalops är att man har morötter i den sistnämnda.

Ingredienser (8 portioner)
2 kg högrev med ben alternativt 1 ½ kg högrev utan ben, även fransyska går bra
3 gula lökar
smör
salt
vitpeppar
½+6+2 dl vatten
3-4 lagerblad
15 kryddpepparkorn
5-6 morötter
½ dl vetemjöl
Tillagning
Skär köttet i bitar på 3-4 centimeter.
Skala lökarna och dela dem i klyftor.
Salta och peppra köttet ordentligt och bryn det i smör i omgångar i en stekpanna.
Lägg över det i en stor gryta.
Bryn också löken i smör och lägg över den i grytan.
Fräs ur stekpannan med ½ dl vatten och häll ner den sky som bildas i grytan med köttet och löken.
Lägg i lagerblad och kryddpeppar.
Häll i vattnet.
Låt grytan sjuda i 30 minuter till att börja med.
Skala morötterna, skär dem i 1 cm stubbar och lägg ner dem i grytan.
Låt sjuda i ytterligare 45 minuter eller lite längre.
Skaka mjöl och vatten i en burk med lock tills de är väl blandade. Rör ner redningen i grytan.
Koka i 5 minuter. Smaka av med salt och vitpeppar.
Servera skånsk kalops med kokt potatis och inlagda, helst, skånska rödbetor.

Be Sociable, Share!