Kalvstek

Bryn köttet runt om i matfettet i en stekgryta.
Krydda med salt och peppar.
Stick in en köttermometer i köttet.
Se till att spetsen kommer i den tjockaste delen av köttet.
Häll över vattnet och låt steken puttra under lock tills köttet är mört,
ca 11/2 timme eller tills termometern visar 75°C.
Låt steken vila ca 10 minuter innan den skärs upp i tunna skivor.
Sila spadet i en kastrull och späd eventuellt med buljong till 6 dl.
Tillsätt grädden och låt koka ca 5 minuter.
Blanda matfettet med mjölet och vispa i kastrullen.
Tillsätt ost och gelé och låt såsen koka ytterligare 5 minuter.
Smaka av med salt och peppar.

Servera köttet med såsen.
Kokt potatis, gelé och inlagd gurka passar bra till.

11/2 kg benfri kalvstek
2 msk margarin eller smör
1/2 msk salt
2 krm peppar
5 dl vatten
Sås:
6 dl sky+buljong(tärning+vatten)
2 dl grädde
3 msk margarin eller smör
3/4 dl vetemjöl
50 g ädelost
2-3 msk vinbärsgelé
1/2-1 tsk salt
1-2 krm peppar

Be Sociable, Share!