Smördegsflarn med jordgubbar och vaniljkräm

4 personer

1 paket fryst smördeg
1-2 äggulor
2 askar färska jordgubbar
1 skårad vaniljstång
5 dl mjölk
5 äggulor
1 1/2 dl socker
3 msk maizena
1/2 dl mörk rom eller punsch (kan uteslutas)
2 dl vispad grädde

Sätt ugnen på 250 gr. Koka upp mjölken med vaniljstången. Rör ihop äggulorna, sockret
och maizenan. Om det blir för tjockt tillsätt 1 msk vatten. Häll mjölkkoket över
äggblandningen och rör runt. Häll tillbaka koket i grytan. Koka under kraftig vispning
tills det blir en tjock kräm. Sila krämen och låt den svalna.

Skär smördegen i kvadratiska bitar och skär ut smala remsor av smördeg. ”Klistra” fast
remsorna (med uppvispad äggula) längs med smördegsplattorna som en extra kant. Nagga botten
på smördegsplattorna och pensla kanterna med äggulan. Sätt in smördegsplattorna i ugnen
och sänk värmen till 225 gr. Grädda i ca 10 min

Till servering:
Blanda den vispade grädden med vaniljkrämen och smaksätt med romen. Lägg vaniljkrämen på
de färdiggräddade smördegsplattorna och fördela jordgubbarna ovanpå.

Be Sociable, Share!