Smörgåstårta

Ingredienser
landgångsbröd, till tre bottnar, skuret i den form du önskar på tårtan

Fyllning 1
2 dl varmrökt lax, finskuren
1 kruka gräslök, finklippt
1 dl kesella, gourmet
1 dl majonnäs
salt och peppar

Fyllning 2
6 ägg, hårdkokta och hackade
8 sardellfiléer, hackade
½ dl majonnäs
1 dl philadelphiaost
½ dl gul lök, finhackad

Fyllning 3
2 dl kesella, gourmet
1 dl majonnäs
2 dl kryddgrönt, hackat , t ex gräslök
basilika, och dill
½ dl bostongurka
vitt vin, (en skvätt)
salt och peppar

Dekor
2 gurkor, stora och tvättade
20 gelatinblad
½ citron, pressad + ½ dl vatten
3 dl vispgrädde
200 g philadelphiaost
salt, och vitpeppar
laxrom

Tillagning:
Blanda fyllningarna i var sin skål och ställ dem kallt. Skala gurkorna delvis
på längden,
det mesta gröna ska vara kvar. Dela dem sedan på längden och skiva gurkhalvorna
tunt med
en vass kniv. Lägg skivorna i salt vatten en stund så att de mjuknar.
Låt gurkan rinna av ordentligt och torka skivorna i en handduk innan det är dags
för garneringen. Blötlägg gelatinbladen. Krama ur dem. Värm citronsaft och
vatten och smält gelatinbladen däri. Låt svalna, men inte så mycket att geléet
stelnar. Vispa grädden, smula ner philadelphiaosten och fortsätt vispa tills det
blir en bredbar massa. Lägg bottenbrödet på serveringsfatet och bred på den
första fyllningen. Täck med nästa brödlager och bred där efter på fyllning
nummer två. Sedan nytt bröd och den tredje fyllningen. Den tredje fyllningen
blir ca 6 dl i volym och räcker väl till att forma höjden på tårtan för att få
den form som visas på bilden. Bred philadelphiagrädden över och runt hela tårtan.
Lägg halva gurkskivor som fiskfjäll på tårtan, tryck till lite så att de fastnar
i grädden. Börja med en ring längst ner och fortsätt uppåt, varv för varv. Pensla
gurkan med gelén ett par gånger, så tårtan blir vackert glansig. Ställ svalt
att stelna. Garnera med laxrom strax innan servering.

Be Sociable, Share!