Svamppizza


Matig vegetarisk pizza som går bra att förbereda för snabb tillagning. Man kan ta sina favoritsvampar, men enklast är det med svamp som champinjoner eller karljohan eftersom de inte behöver någon förtillagning.

Ingredienser (4 portioner)
Pizzadeg
15 g jäst
2 ½ dl kallt vatten
½ dl olivolja
1 msk flingsalt
2 tsk socker
475-500 g vetemjöl
Gremolataolja
1 citron
2 vitlöksklyftor
1 näve persilja
½ dl olivolja
Pizzasås
2 plommontomater
1 näve färsk basilika
nymald svartpeppar
salt
Pålägg
150 g skogschampinjon, karljohan eller champinjoner
2 påsar mozzarella
parmesan
Tillagning
Pizzadeg: Smula jästen och blanda ut med vatten och olivolja.
Tillsätt övriga degingredienser och kör i 8 minuter i köksmaskin.
Låt jäsa övertäckt i minst 2 timmar gärna längre.
Gremolataolja: Skala drygt halva citronen med potatisskalare, obs ta bara det gula på skalet.
Hacka citronskal, grovhacka vitlök och kör sen med stavmixer tillsammans med persilja och olivolja.
Pizzasås: Kärna ur tomaterna och kör sen med stavmixer.
Tillsätt salt, peppar och finstrimlad basilika efter smak.
Hit går bra att förbereda.
Sätt ugnen på 250 grader med en plåt inne.
Skiva svampen.
Riv mozzarellan och hyvla parmesanen.
Kavla ut degen och lägg på bakplåtspapper och bre på tomatsås.
Fördela svampen och strö över mozzarellan.
För över pizzan till den varma plåten i ugnen med hjälp av bakplåtspappret eller en brödspade om man är i besittning av en sådan.
Grädda i övre delen av ugnen i 8-9 minuter.
Ta ut pizzan, lägg på hyvlad parmesan och droppa på gremolataolja. Servera genast.

Be Sociable, Share!