Tamales

Traditionell centralamerikansk mat som äts både av indianerna och erövrarna. Detta recept på tamales är med kyckling, men de finns med många olika fullningar.

Tamales heter dock lite olika beroende på land: tamal (Mexiko, Honduras, Peru, Spanien, Colombia, Kuba och USA), humitas (Chile, Argentina, Bolivia och Ecuador), hallaca (Venezuela), chuchitos (Guatemala), bollo (Belize) och guanime (Puerto Rico).

Ingredienser (24 portioner)
Deg
250 g smör
625 g masamix (torrmasa)
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 3/4 dl kycklingbuljong
24 hölsterblad från majs
Fyllning
4 msk olivolja
40 g vetemjöl
2 pressade vitlöksklyftor
1 liten lök
1 tsk oregano
600 g strimlad kyckling
60 g skållad mandel
2 tsk chilipulver
Tillagning
Deg: Vispa smöret ljust och poröst.
Blanda masamix, bakpulver och salt.
Tillsätt buljongen, vispa väl och blanda ner det i smöret.
Forsätt vispa tills smeten får en krämig konsistens.
Blötlägg hölsterbladen i kallt vatten i en timme.
Torka dem torra med hushållspapper. Platta försiktigt ut dem ett och ett och bred en sked av degen på bladen.
Lämna c:a 2 cm fritt i var ände av bladen (för ihopknytningen).
Lägg fyllningen du vill ha i en sträng och rulla ihop till en rulle. Knip ihop ändarna och knyt om med ett snöre.
Stapla tamales ovanpå varandra i en stor ångkokare.
Ångkoka i 50-60 minuter.
Fyllning: Hetta upp oljan i en kastrull, tillsätt mjölet under omrörning och rör om tills det är gyllenbrunt.
Tillsätt pressad vitlök, finhackad lök, tomatpuré och oregano.
Sänk värmen och låt sjuda i 15 minuter.
Rör ner kycklingen och mandeln och låt sjuda i ytterligare 15 minuter

Be Sociable, Share!