Tarte tatin med äpple

4 personer

3-4 fasta äpplen
100 g smör
2 1/2 dl strösocker
saften från 1/2 citron
1/2 ark fryst smördeg

Sätt ugnen på 225 grader. Skala, kärna ur och halvera äpplena. Bred ut
smöret i en gjutjärnspanna och strö över sockret. Lägg äpplehalvorna
med den runda sidan neråt i stekpannan. Pressa citronsaften över
äpplena. Kavla ut smördegen och lägg den ovanpå äpplena. Vik ner
smördegskanterna innanför kanten på stekpannan.

Sätt stekpannan på en medelvarm spisplatta. Låt äpplena steka tills
dess att sockret smält och börjat bubbla. Ställ därefter in stekpannan
i ugnen i 10-15 minuter. Ta ut stekpannan ur ugnen och låt det svalna.

Lägg ett stort fat över stekpannan och vänd på alltihop så att tarte
tatinen lossnar från stekpannan och hamnar på fatet.

Pudra med florsocker precis innan serveringen. Servera med glass eller
vispad grädde.

Be Sociable, Share!